İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - biyomedikal

Sayfa: [1] 2
1
Biyomedikal Cihaz Teknolojileri bölümü tüm derslerin yıllık planları Yıllık planı dosyalar bölümüne eklenmiştir

2
Biyomedikal cihaz teknolojileri / Biyomedikal haber
« : 06 Şubat 2008, 19:15:40  »
evet arkadaşlar biyomedikal cihaz teknolojileri alan öğretmenleri 15 tatil boyunca Ankara keçiören eml ve GATA da kurs almaktadırlar hepsine başarılar.

3
Biyomedikal cihaz teknolojileri alanında öğrenim gören öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 45. maddesine 4702 sayılı Kanun ile eklenen (e) bendi uyarınca mezun olduklarında sınavsız yerleştirilebilecekleri meslek yüksek okulu programları aşağıda belirtilmiştir.
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
Odyometri (Yaşam Destek )
Optisyenlik
Elektronörofizyoloji (Fizyolojik sinyal izleyiciler )
Protez-Ortez
Elektrik
Elektrik-Elektronik Teknikerliği
Elektronik Haberleşme
Elektronik Haberleşme (Uzaktan Eğitim)
Endüstriyel Elektronik
Endüstriyel Elektronik(Uzaktan Eğitim)
Endüstriyel Otomasyon
Endüstriyel Otomasyon(Uzaktan Eğitim)
Ev Cihazları Teknolojisi
Mekatronik
Mekatronik (Uzaktan Eğitim)
Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler, öğrenim süreleri sonunda girecekleri Dikey Geçiş Sınavı ile belirlenen kontenjandan faydalanarak lisans programlarına geçiş yapabilirler. Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır. 
   
   
 
               

4
Tıbbi görüntüleme sistemleri teknik servis elemanı, özel veya devlet hastanelerinin Biyomedikal ünitelerinde teknik servis ya da kalibrasyon birimlerinde görüntüleme cihazlarından sorumlu teknisyenler olarak, görüntüleme sistemleri cihazlarının satış ve/veya servis firmalarının teknik servis birimlerinde, özellikle uzmanlaştıkları cihazların kurulum, bakım, onarım ve kontrolünden sorumlu elemanlar olarak çalışabilirler. Gün geçtikçe artan ve yaygınlaşan görüntüleme merkezlerinde doğrudan teknik servis elemanı ya da bu merkezlere hizmet veren büyük, küçük veya orta ölçekli firmaların teknik servislerinde de çalışabilirler. Sektörde genellikle tek bir görüntüleme cihaz grubu üzerinde uzmanlaşarak çalışılmaktadır. Büyük şehirlerde ve gelişmekte olan şehirlerde ihtiyaç oldukça fazladır.

Tıbbi laboratuar ve hasta dışı uygulama cihazları teknik servis elemanı, özel veya devlet hastanelerinin Biyomedikal ünitelerinde teknik servis ya da kalibrasyon birimlerinde laboratuar ve hasta dışı uygulama cihazlarından sorumlu teknisyenler olarak, temel laboratuar cihazları ve diğer hasta dışı uygulamalarda kullanılan cihazların satış ve/veya servisini yapan firmaların teknik servis birimlerinde, özellikle uzmanlaştıkları cihazların bakım ve kontrolünden sorumlu elemanlar olarak çalışabilirler. Gün geçtikçe artan ve yaygınlaşan laboratuarlar grubu merkezlerinde, direk teknik servis elemanı ya da bu merkezlere hizmet veren büyük, küçük veya orta ölçekli firmaların teknik servislerinde de çalışabilirler. Çoğunlukla temel laboratuar cihazları ya da diğer hasta dışı uygulama cihazları üzerinde uzmanlaşarak çalışılmaktadır.

Yaşam destek ve tedavi cihazları teknik servis elemanı, özel veya devlet hastanelerinin Biyomedikal ünitelerinde teknik servis ya da kalibrasyon birimlerinde, ayrı bir disipline sahip ve uzmanlık gerektiren, yaşam destek ünitelerinin ve cihazlarının bulunduğu ameliyathane ve yoğun bakım birimlerindeki destek ve tedavi cihazlarından sorumlu teknisyenler olarak, ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri ile diyaliz vb. yaşam destek ve tedavi cihazlarının satış ve/veya servisini yapan firmaların teknik servis birimlerinde, özellikle uzmanlaştıkları cihazların bakım ve kontrolünden sorumlu elemanlar olarak çalışabilirler. Acil servis cihazları ve hasta nakil araçlarında kullanılan cihazlar da uzmanlaşma gerektirmektedir. Uzmanlaşarak acil tıp ve ambulans cihazlarının satış, bakım ve kontrolünü üstlenen yeni yaygınlaşan firmalarda teknik servis elemanları olarak çalışabilirler. Hızla gerekliliği anlaşılan ve hastanelerin ISO standartlarında kurumsallaşmaya başlamasıyla önemi artan yeni bir konu da medikal gazlardır. İnşaat aşamasından hasta başı kullanımına kadar ayrı bir uzmanlık ve önem gerektiren medikal gazlar, oluşabilecek problemlerinin tespiti ve giderilmesi yeni bir iş koludur.

Fizyolojik sinyal izleme teşhis ve kayıt cihazları teknik servis elemanı, özel veya devlet hastanelerinin Biyomedikal ünitelerinde teknik servis ya da kalibrasyon birimlerinde teşhis amaçlı kullanılan fizyolojik sinyal izleyiciler ve kaydedici cihazlarından sorumlu teknisyenler olarak, bu cihazların satış ve/veya servisini yapan firmaların teknik servis birimlerinde, özellikle uzmanlaştıkları cihazların bakım ve kontrolünden sorumlu elemanlar olarak çalışabilirler. Hastaneler içerisinde sıklıkla kullanılan bu cihazlar, tekrarlayan hasta başı arızaları ve ayarları nedeniyle direk bu ortamlarda çalışacak sorumlu teknisyen ihtiyacını artırmaktadır. Bununla beraber, direk teknik servis elemanı ya da bu merkezlere hizmet veren büyük, küçük veya orta ölçekli firmaların teknik servislerinde de çalışabilirler. Çoğunlukla EKG, EMG, EEG v.b. cihaz grupları üzerinde uzmanlaşarak çalışılmaktadır.

5
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Sağlık hizmetlerinin görünen yüzü hastaneler ve hekimler olmakla birlikte, her ferdi ilgilendiren sağlık hizmetlerinin en önemli yapıtaşlarından birini de biyomedikal cihazlar oluşturmaktadır.

Günümüzde dünya üzerindeki tıbbi ve teknolojik gelişmelere bakıldığında; insan gen haritası çözülmüş, nano robotlar iş başına geçmiş, mikro cerrahi, lazer, manyetik rezonans teknikleri artık sıradan teknolojiler haline gelmiştir. Bundan yüz yıl önce bir bilimsel buluşun teknolojiye dönüşmesi için 30–40 yıl geçmesi gerekirken günümüzde bu süre saatlerle ifade edilmektedir. Doğaldır ki bu hızlı teknolojik gelişim, tıbbi cihazlar alanına da yansımaktadır. Her geçen gün yeni tedavi teknikleri, yeni tanı cihazları, operasyonel sistemler sağlık alanında hizmet vermeye başlamaktadır.

Tıp alanındaki hızlı gelişmelere paralel olarak biyomedikal cihaz teknolojilerinin gelişmesi bu alanı dünyada çok önemli noktalara getirmiştir. Tıp alanında gelişmelerle teşhis ve tedavide cihazların kullanımı ve gerekliliği artmış, doğal olarak da bu cihazların kullanımlarının dünya çapında yaygınlaştırılması taleplerini de artırmıştır. Artan cihaz kullanımı ve yaygınlaşma talebi, cihazlar için üretim ve satıştan sonra çok önemli bir yere sahip “servis desteği” iş alanını oluşturmuştur. Bu iş alanında çalışan teknik servis elemanları da aldıkları eğitim, sertifikalandırılmış görev ve işleriyle kaliteli servis destek hizmeti vererek insan sağlığı ve yaşam kalitesi için çalışmaktadırlar.

Ülkemiz sağlık hizmetlerinin kalitesi açısından dünyadaki önemli ülkeler arasındadır. Günümüzde Avrupa’nın pek çok ülkesinden ülkemize sağlık hizmeti almak amacıyla hastaların gelmesi bunun en önemli göstergelerindendir. Ülkemizin bu alanda cazibe merkezi haline gelmesindeki en önemli unsur elbette ki tıp eğitiminin kalitesi olmakla birlikte hastanelerimizin ileri teknoloji ürünü tıbbi cihazlarla donatılmış olmasıdır.

Ülkemizde de artan Biyomedikal cihazların kullanımı, zamanla ülke çapında da cihaz kullanımlarının yaygınlaştırılması taleplerini getirmiştir. Cihaz kullanımlarının artmasıyla da servis desteği ihtiyacının artması ve yaygınlaşması kaçınılmaz olmuştur. Doğal olarak da bu hizmeti verecek bilgili, tecrübeli ve nitelikli eleman ihtiyacı oluşmuştur.

Ancak ülkemizde, Biyomedikal cihaz teknolojileri alanı kapsamında çalışan teknik servis elemanları sınırlı sayıda kendi alanında mühendislik ve meslek yüksek okullarından mezun; çoğunlukla da farklı alanlardan gelerek yetişmiş, biyomedikalle ilgili eğitimlerini sektörde çalışırken tamamlamış elemanlardan oluşmaktadır. Bu elemanlarda alan eğitimi eksikliğinden çalışma hayatlarında büyük sıkıntılar yaşamış ve bu eksikliklerini ancak uzun vadede giderebilmişlerdir. Bu da yetişmiş bir personelin etkin çalışabilme süresini geciktirmekte, teknik destek problemlerinin giderilmesini zorlaştırmaktadır.

Ayrıca cihazların çoğunluğunun yurtdışında üretilmesi birçok olumsuzluğu da beraberinde getirmektedir:
Parça ve servis desteğinde, servis elemanlarının sertifikalandırılmasında yurt dışına bağımlılık,
Parça, servis ve hizmet maliyetinde artış nedeniyle hizmetlerde yavaşlama ve yaygınlaşamama,
Servis kalitesinde düşme.
Tüm bu sonuçlar, cihazların kullanımını, yaygınlaşmasını, sağlık hizmetlerinin sürekliliğini de yavaşlatmaktadır. Bunu önlemek için de öncelikle sektörde ve hastanelerde bu cihazlarla ilgilenecek hastane personeli (doktor, hemşire, kullanıcı v.b) ile biyomedikal klinik mühendisleri, cihaz üreticileri ve satıcıları arasında işbirliği ve koordinasyonu arttırmak gerekmektedir. Bunu artıracak, teknik problemleri çözmeye yönelik en güncel uygulamalı alan eğitimlerini almış ara eleman ihtiyacı da oldukça fazladır.

Bu ihtiyacı karşılayacak teknisyenlerin Anadolu Teknik Lisesi Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alan ve dal programlarıyla yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda yetiştirilecek teknisyenlerin; cihazların kurulum, bakım ve onarımı hususlarında görev almaları ile yurtdışından hizmet alımı ve dolayısıyla döviz ve dışa bağımlılık büyük oranda azalacaktır.

Ayrıca yetişecek bu elemanlarla, hastanelerin ve özel sektörün ara eleman ihtiyacı daha kısa sürede karşılanırken, çalışan mevcut personel üzerindeki büyük iş yükü de paylaştırılabilecektir. Böylece sağlık sektörüne en önemli desteği veren teknik servis hizmetleri de istenen kalite ve hızlılıkla ve en ekonomik şekilde gerçekleştirilerek ülke çapında yaygınlaştırılabilecektir.

Biyomedikal cihaz teknolojileri alanı dünyada ve Ülkemizde hızla gelişmekte ve tanınmaktadır. Sektör içerisindeki meslekler de buna paralel olarak aynı hızla gelişmekte ve yayılmaktadır. Bu gelişim içerisinde Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanı, sektördeki en önemli ihtiyaçları karşılayabilecek dört meslek olarak çalışılmıştır. İlerleyen zaman içinde bu hızlı gelişime paralel olarak yeni mesleklerin ve alt dalların da oluşumu kaçınılmazdır.

Sektörde hastanelerin ISO ve kalite başvuruları, akreditasyon başvuruları ve AB Uyum Yasaları çerçevesinde biyomedikal ünitelerin kurulması zorunluluğunun gündeme gelmesiyle beraber mevcut ihtiyaç daha da artacaktır. Teknik mevzuatın bilinmesi (CE belgeleri ve yeni yaklaşım direktifleri ) satış ve üretim izni için yeni olanaklar sunacaktır. Bu gelişmeler ışığında iç üretimin yerleşmesi ve artması, doğal olarak biyomedikal personeline yeni iş alanları da açacaktır.

6
ANKARA Keçiören Anadolu Teknik Lisesi (Koordinatör Okul)

KOCAELİ Gebze Anadolu Teknik Lisesi

ESKİŞEHİR Tepebaşı Anadolu Teknik Lisesi

AYDIN Mimar Sinan Anadolu Teknik Lisesi

ZONGULDAK Kozlu Anadolu Teknik Lisesi


2007-2008 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI AÇILAN OKULLAR

Ankara Çankaya Balgat Anadolu Teknik Lisesi
Ankara Mamak Abidinpaşa Anadolu Teknik Lisesi
Bursa Nilüfer M.Kemal Coşkunöz Anadolu Teknik Lisesi
Trabzon Merkez 80.Yıl Anadolu Teknik Lisesi
İzmir Bornova Seyit Şanlı Anadolu Teknik Lisesi
Adana Seyhan Akkapı Anadolu Teknik Lisesi
Konya Meram Anadolu Teknik Lisesi


Sayfa: [1] 2