Gönderen Konu: aşçılık meslek dalı Türk mutfağı dersi kalfalık sınavı soruları  (Okunma sayısı 111496 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MEM-HEM

  • Ziyaretçi
1. Aşağıdaki özelliklerden hangisi Türk mutfağındaki çorbaların özelliklerinden değildir?
A) Çorbanın daha sulu olması,
B) Çorbanın daha az taneli olması,
C) Çorbanın daha az etli olması
D) Çorbanın daha koyu kıvamında olması

2. Günümüzde artık ortadan kalkmış sayılabilecek çorba çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tarhana çorbası,   B) Karides çorbası,
C) İşkembe çorbası,   D) Yayla çorbası

3. Akdeniz mutfağı çorbalarında en çok kullanılan besin gurubu aşağıdakilerden  hangisidir?
A) Sebzeler, B)Tahıllar C)Kuru baklagiller  D)Meyveler

4. Bamya neden kâğıt havlu arasında ovulur?
A)Bamyaların daha parlak olması için
B)Bamyaların yumuşak olması için
C)Bamyaların tüylerini ayırmak için
D)Bamyaların kolay pişmesi için

5. Semizotu çorbasına aşağıdakilerden hangisi konulmaz?
A)Fasulye  B)Nohut   C)Yeşil mercimek   DYoğurt

6. Aşağıdaki çorbalardan hangisi tahıl ve ürünlerinden elde edilen çorbalardan değildir?
A)Tarhana çorbası,       B)Yayla çorbası,
C)Mercimek çorbası,   D)Şehriye çorbası

7. Eriştenin Türk mutfağına ne zaman girdiği düşünülmektedir?
A)Çinlilerle ilişkilerin başlamasından sonra
B)Fransızlarla ilişkilerin başlamasından sonra
C)Japonlarla ilişkilerin başlamasından sonra
D)İngilizlerle ilişkilerin başlamasından sonra

8. Tarhana çorbasının temel gereci aşağıdakilerden hangisidir?
A)Un ve yarma   B)Maydanoz   C)Domates    D)Süt

9. Aşağıdaki çorba çeşitlerinden hangisi sütlü ve yoğurtlu çorbalar grubuna girer?
A)Mercimek çorbası  B)Düğün çorbası
C)Yayla çorbası         D)Patates çorbası

10. Aşağıdakilerden hangisi süt çorbasına konulmaz?
A) Et suyu B) Salça C) Maydanoz  D) Beyaz peynir

11. Aşağıdaki besinlerden hangisi Türklerin dünyaya armağan ettiği besindir?
A) Erişte   B) Et    C) Süt    D) Yoğurt

12. Yoğurt kullanılarak hazırlanan çorbalarda dikkat edilecek en önemli nokta aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tuz ve karabiber çorba ateşten alındıktan sonra ilave edilmelidir.
B) Çorbanın kıvamı çok koyu olmalıdır.
C) Çorbanın kıvamı çok sulu olmalı
D) Mutlaka terbiye yapılmalıdır.

13) Aşağıdakilerden hangisi kuru baklagil için doğru ifadelerden biri değildir?
A) Kuru baklagillerin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriği zengindir.
B) Kuru baklagillerin depolama bağıl nemi %70 olmalıdır.
C) Kuru baklagillerin hasat edildiğinde nem oranı düşüktür.
D) Kuru baklagillerin hasat edildiğinde nem oranı yüksektir.

14) Aşağıdakilerden hangisi kuru baklagillerin saklanma koşullarından biri değildir?
A) Nemli ve serin ortamda saklanmalıdır.
B) Kuru ve serin yerde saklanmalıdır.
C) Evlerde 18 C 0’ de saklanması uygundur.
D) Büyük işletmelerde depo sıcaklığı +5C 0 olmalıdır.

15) Aşağıdakilerden hangisi Türk mutfağında sık kullanılan kuru baklagil çeşitlerinden biri değildir?
A) Fasulye    B) Soya fasulyesi   C) Nohut   D) Barbunya

16) Ayıklanıp, yıkanarak ıslatma işlemi yapılmadan pişirilen kuru baklagil aşağıdakilerdenhangisidir?
A) Fasulye  B) Kırmızı mercimek   C) Nohut    D) Bakla

17) Standart olarak kuru baklagilleri ortalama ıslatma ölçüsü aşağıdakilerden hangisidir?
A) 1 kg. kuru baklagil 1litre su
B) 1 kg. kuru baklagil 2litre su
C) 1 kg. kuru baklagil 3litre su
D) 1 kg. kuru baklagil 4litre su

18) Aşağıdakilerden hangisi yemeklik baklagil hazırlamada yapılacak işlemlerden biri
değildir?
A) Baklagil taneleri önce ayıklanır.
B) Ayıklanan baklagil taneleri yıkanır sonra ıslatılır.
C) Ayıklanan baklagil taneleri önce haşlanır sonra yıkanır.
D) Ayıklanan baklagil taneleri yıkanır yumuşak su ile ıslatılır

19) Aşağıdakilerden hangisi yemeklik kuru baklagil seçerken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri değildir?
A) Taneler temiz ve parlak olmalı,
B) Tanelerin karışık renk ve başka cinsteki baklagillerle karışık olmalıdır.
C) Küf, filiz, ezik, çatlak, küçük böcek, benekler olmamalıdır.
D) Tane büyüklükleri aynı olmalıdır.

20. Aşağıdakilerden hangisi ıslatmaya gerek duyulmadan hazırlanan kuru baklagildir?
A) Nohut   B) Kırmızı mercimek
C) Kuru fasulye   D) Yeşil mercimek


CEVAP ANAHTARI


 
1. D
2. B
3. A
4. C
5. D
6. C
7. A
8. A
9. C
10. B
11. D
12. A
13 C
14 A
15 C
16 B
17 C
18 C
19 B
20 B

Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

Google Reklamları








Paylaşmak güzeldir




temö

  • Ziyaretçi
soruları fakslayabilirmisiniz 02124942961

Nurettin imre

  • Ziyaretçi
Soru 15 soya olacak cevap b olması lazım biz nohutu çokça kullanırız bence yanlış sorunun cevabını gözden geçirin.

Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler