Gönderen Konu: Mobilyada Kalite Kavramı  (Okunma sayısı 9072 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Teknik Ögretmen

  • AML
  • ********
  • İleti: 622
    • Profili Görüntüle
Mobilyada Kalite Kavramı
« : 01 Mayıs 2007, 16:41:51 »
Kalite Latince "Qualitas" nasıl oluşluğu anlamına gelen "Qualis" sözcüğünden gelmektedir. Yani kalite sözlük anlamı, hangi unsur için kullanılıyorsa onun gerçekte ne olduğunu belli etmek amacını taşır. Bu anlamda bir şeyin kalitesi onun tabiatındadır.

Kalitenin değişik anlamları aşağıda verilmiştir.

- Kalite, bir ürünün kullanım uygunluğunu belirleyen özeliklerin tümüdür.
- Bir sürecin, ürünün veya hizmetin kalitesi tüketicinin tatmin olma derecesidir.
- Bir ürünün kalitesi, ürünün tasarıma veya özelliklere uyum derecesidir.
Bir mobilyanın kalitesi deyince ilk akla gelen şu olmalıdır: Mobilya hangi amaçla kullanılacaktır? Oturmak için mi? Yatmak için mi? Süsleme için mi? Seçeneklere göre mobilyanın kalitesini oluşturan başlıca öncelikli özellikler farklı olmaktadır. Örneğin; oturma halinde denge ve sağlamlık, süsleme için de üst yüzey söz konusu olacaktır. Gerek oturma, gerekse yatma için üst yüzeyin unutulmaması gereken bir özellik olduğunu hatırdan çıkarmamalıdır.
Görüldüğü gibi bir ürünün kalitesi izafi bir şeydir. Kalite kendi başına mevcut olamaz. Kalite, ürünün kullanılışına bağlı olmalıdır. Ayrıca kalite mutlak anlamda "en iyi" demek,değildir. Bir ürünün kaliteli olması;
- Tüketicinin ihtiyaçlarına cevap verme,
- Ekonomik kullanma süresi,
- Fiat.

Şartları açısından en uygun kombinasyonun oluşması demektir.
Bir ürünün kalitesi, alıcının aradığı özellikler göz önüne alınarak yapılan konstrüksiyonla başlar. Giderek ölçme standartları, uygun işlemler ve bu işlemlerde kullanılacak alet ve araçların seçimi, işlemlerin uygulanması, eldeki belirtimlere ve kalite standartlarına göre yapılan muayene ve ölçmelerle ortaya çıkar ve gerçek olur. Bunları, alıcının malı satın alıp kullanması izler. Alıcıdan geri gelen bilgilerle ürünün her aşaması yeniden gözden geçirilir. Bir ürünün kalite düzeyinin önce tasarlanması ve sonra üretimle birlikte gerçekleşmesi söz, konusudur. Bu durumda kalite karakteristiğinin oluşmasında etkili temel unsurlar aşağıda sıralanmıştır.

- Konstrüksiyon (tasarım) kalitesi,
- Uygunluk kalitesi,
- İş görme kalitesi.

- Konstrüksiyon kalitesi ürünün sınıfını belirler. Ürünün fiziksel yapısı ve performans özellikleri ile beraber tasarlanır. İki ürünün aynı fonksiyonu gören kalite belirtimleri arasındaki fark, onların konstrüksiyon kaliteleri arasındaki farkı gösterir. Estetik, uzun ömür, yedek parçanın bulunabilmesi, tamir-bakım kolaylıkları bir parça için daha iyi konstrüksiyon kalitesinde olduğunu kanıtlar. Konstrüksiyonda yapılan hataları da konstrüksiyon kalitesindeki düşüklüğe bağlamak yerindedir. Daha iyi konstrüksiyon için kuşkusuz daha vasıflı elemanlar kullanmak, seri üretime geçmeden önce konstrüksiyonu daha güvenilir kılacak çalışmalar ve testler yapılması gerekir.

- Uygunluk kalitesi, konstrüksiyon kalitesi ile belirlenen belirtimlere üretim sırasında uyma derecesidir. Uygunluk kalitesinin ölçüsü bozuk mal yüzdesi olabilir. Kalite kontrol etkinliği arttıkça yeni tasarlanan kalite belirtimlerine uyan bozuk parça yüzdesi yükseldikçe (veya hatalı parça oranı azaldıkça) bozuk malların ortaya çıkardığı malzeme ve işçilik kayıpları ile tamir masrafları ve müşteri şikayetleri hızla azalır.

- İş görme kalitesi, ürünün alıcının onu kullanacağı yerde, saptanmış bir süreç içerisinde bilinen en çetin koşullar altında görevini tam olarak başarması demektir

Mobilya üretiminde kaliteyi arttırabilmek için kullanılan ağaç malzemenin aşağıdaki özellikleri iyi değerlendirilmelidir.

- Anizotrop bir malzeme olması,
- Çalışması,
- Çürümesi, renk değişikliklerine uğraması,
- Böcek ve hayvansal zararlılara karşı dayanıksız oluşu,
- Yanabilmesi,
- Kusurlar içerebilmesi.
Konu başlıklarında ve mesajlarda TAMAMEN BÜYÜK harf kullanmamaya özen gösterelim.

Lütfen Türkçemizi doğru kullanalım.

Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşınız.

Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

Mobilyada Kalite Kavramı
« : 01 Mayıs 2007, 16:41:51 »
Google Reklamları








Paylaşmak güzeldir