Gönderen Konu: Planya Makinesi  (Okunma sayısı 82417 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Kel_Bald

  • Katılımcı Üye
  • ***
  • İleti: 136
    • Profili Görüntüle
Planya Makinesi
« : 23 Mart 2008, 21:13:54 »
PLANYA MAKİNESİ

Kesici bıçakları yardımı ile parçalardan talaşlar kopararak rendeleme yapan, iş parçalarına yüz ve cumba açmak, pahlı yüzey açmak vb işlemler yapan ağaç işleri makinelerine Planya makinesi denir.

Planya makinesi günümüz ağaç işleri atölyelerinde şerit testere makinelerinden sonra ikinci işlem makinesidir. Şerit testere makinelerinde kaba ölçülerinde kesilen iş parçalarının bir yüz ve bir cumbalarının rendelenerek düzeltilmesi planya makinesinde yapılır. Bu işlem için siper parça genişliğinden bir miktar geride sabitlenerek parçanın yüzeyi planya edilir. Daha sonra planya edilen yüzey sipere dayanarak cumbanın planya edilmesi sağlanır. Yüz ve cumba rendelemesinden sonra ikinci yüz ve cumbanın rendelenerek düzeltilmesi ve ölçülerine getirilmesi için kalınlık makinesine ya da daire testere makinesine aktarılır.

1. Makinenin Çalışma Sistemi

Motordan alınan güç kayışlarla bıçağa iletilir. Bıçak yatay eksende dönerek iş parçasının altından talaş çıkararak kesim işlemi yapar. Bıçak çalışma yönüne doğru döner bu yüzden iş parçasının bazı durumlarda fırlaması görülebilir.  Bıçağın önünde ve arkasında olmak üzere makinenin iki tablası mevcuttur. Bu iki tablada hareketli olup talaş kalınlığını ayarlamak için kullanılır. Ön tabla yüksekliği talaş miktarını belirlerken arka tablada yatay gönyeyi sağlar. Makinede önce geniş yüzey rendelenir. Daha sonra geniş yüzey sipere dayanarak dar yüzey geniş yüzeye 90° dik rendelenir.

2. Makinenin Bölümleri



3. Makinenin Sayısal Özellikleri

Her makinede olduğu gibi planya makinesinin da sayısal değerlerle ifade edilen temel özellikleri vardır. Bu özellikler kullandığımız makineyi daha iyi tanımamızı ve daha verimli çalışmamızı sağlayan bazı değerleri de barındırırlar. Özellikle motor gücü ve bu motor gücüne bağlı olarak belirlenen kesme hızı ve sevk hızı güvenli çalışma açısından önemlidir.

•   Tabla yüksekliği: 75 cm.
•   Tabla genişliği: 20–60 cm. (planyanın isim ölçüsüdür.)"60'lık planya gibi."
•   Tabla boyu: 100–250 cm.
•   Mil dönme hızı: 3600–6000 dev/dak (Bıçak ucunun aynı noktadan bir dakika için de kaç sefer geçtiğini gösterir.)
•   Kesme hızı: 30–40 m/san (Bıçakların dönerken 1 san. Toplam kesme miktarı).
•   Sevk hızı: 8–24 m/dak  (İş parçasının bir dakika içinde ilerleyeceği miktar)
•   Bıçak genişliği: 30–40 mm.
•   Bıçak kalınlığı: 3–4 mm.
•   Motor gücü: 2–4 BG (Beygir gücü 736 watt değerinde bir güç birimi)

4. Planya Makinesi Bıçaklarının yapısı ve Özellikleri

 You are not allowed to view links. Register or Login
 
Planya makinesi top bıçaklarla işlem yapan bir makine olup kalınlık makinesi ile özellikleri aynıdır. Bir top içinde genellikle iki bıçak bulunmakla beraber üç ve dörtlü şekilleri de mevcuttur. Bıçaklar takım çeliğinde yapılıp ikili, üçlü ve dörtlü takım halinde bulunur.


Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

Planya Makinesi
« : 23 Mart 2008, 21:13:54 »
Google Reklamları








Paylaşmak güzeldir




Çevrimdışı Kel_Bald

  • Katılımcı Üye
  • ***
  • İleti: 136
    • Profili Görüntüle
Ynt: Planya Makinesi
« Yanıtla #1 : 24 Mart 2008, 01:31:27 »
5. Planya Bıçaklarının Takılıp Sökülmesi

Mil üzerindeki bıçakların her biri en az altı cıvata ile bıçağı mil yuvasına sıkıştıran mil uzunluğunda bir sıkıştırma parçası ile sıkıştırılmıştır. Bu cıvataların sağlam bir bağlama yapması için belirli bir düzenle sıkılması ve gevşetilmesi gerekir. Rasgele yapılan bir sıkma işlemi hatalı bir sıkıştırma oluşturur ve çalışma esnasında bıçakların yerinden fırlamasına varan iş kazalarına sebep olabilir. Bu sebeple cıvatalatın önce iki uçta olanları hafifçe gevşetilerek aradaki cıvatalara geçilir ve onlarda baştaki cıvatalar kadar gevşetilir. Bu işlem bıçak sökülünceye kadar tekrarlanır. Cıvatalar sıkma yönünde çevrilmelidir. Çünkü cıvatalar sökme yönünde çevrildiğinde sıkıştırma parçasının içine girerek sıkıştırma parçasını geriye çeker ve bıçakların sökülmesine sebep olur.

Körlenmiş bıçaklar söküldükten sonra bilenerek veya bilenmiş bıçaklarla değiştirilerek sıkma işlemi yapılır. Sıkma işleminde öncelikle bıçak yerine yerleştirilerek bıçak ayar parçası ile (Bıçak uzunluğunda bir yüzeyi içbükey kavisli bir parça veya özel bir aparat) bastırılarak iki uçtan bıçak geri fırlamayacak şekilde sıkılır. Ayar aparatı yoksa bıçağın bileme yüzeyinin arka kenarı mil yüzeyi ile aynı hizaya getirilerek başlardaki cıvatalar hafifçe sıkılır. Bıçağın üzerine çıkacak şekilde ön tabla üzerine bir parça konarak tabla ucuna gelen yeri işaretlenir. Mil dönme yönünün tersine çevrilerek tabla üzerinde kayması sağlanır ve parçanın tabla ucuna gelen kısmı tekrar işaretlenir. Aynı uygulama işaretlenmiş parça ile milin diğer ucunda da tekrarlanır. İşaretlere bakılarak parçanın hareketi kontrol edilir. Hareket miktarı aynı ise bıçağın milden taşkınlığı aynı demektir. Yapılan bu ayardan sonra aradaki cıvatalar da sıkma yönünün tersinde baştaki cıvatalar kadar sıkılarak işlem tekrarlanır. (Cıvatalar sökme yönüne çevrildiğinde cıvata sıkıştırma parçasından çıkmaya başladığı için sıkıştırma parçasını ileri doğru iter ve bıçağın sıkıştırma parçası ile yuvanın yüzeyi arasında sıkışmasını sağlar.) Bıçakların her biri aynı şekilde ve aynı ayarla tamamen sıkıldıktan sonra makine bir süre boşta çalıştırılarak kontrol edilir.

6. Planya Bıçaklarının Bilenmesi

  Planya bıçaklarının bilenmesi bu amaçla kullanılan özel bileme makinelerinde yapılır. İçi boş silindirik bileme taşı olan makinenin sıkıştırma aparatlarını taşıyan hareketli tabla geriye çekilip bıçaklardan uzaklaştırıldıktan sonra bıçak yerine yerleştirilerek iyice sıkıştırılır. Sonra hareketli tabla tekrar zımpara taşına yaklaştırılarak bıçağın bileme ağzı taşa değdirilir. Taşın bileme ağzına yaptığı temas kontrol edilerek hareketli tabla öne veya arkaya yatırılarak bileme ağzının taşa tam olarak oturması sağlanır ve makine çalıştırılmadan tabla sağa, sola hareket ettirilerek bütün bileme yüzeyine eşit olarak değip değmediği kontrol edilir. Her şey normal ise tabla hafifçe geriye çekilerek makine çalıştırılır ve tabla ileri doğru hareket ettirilip bileme ağzının zımpara taşına değmesi sağlanır. Bu aşamadan sonra hareketli tabla sağa sola hareket ettirilerek bileme işlemine başlanır. Bileme ağzı tamamen parlayıp bileninceye kadar bileme işlemine devam edilir. Kaba bileme adı verilen bu bilemeden sonra gazlı yağ taşı ile bıçağın sırt ve bileme ağzına ince bileme yapılır ve kaba bileme esnasında oluşmuş olabilecek çapaklar temizlenerek bileme işlemi tamamlanır.

7. Planya Makinesinde Çalışma Güvenliği

•   Her zaman bilenmiş bıçaklarla işlem yapılır.
•   İşlemde önce geniş yüzey daha sonra dar yüzey rendelenir.
•   Kalınlığı az olan iş parçaları baskı tarağı ya da baskı amaçlı kullanılacak düz bir parça ile bastırılarak işlenir. Dar parçaların makinede parçalanmaması için iş parçasının genişliğinde bir baskı parçası kullanılmalıdır.
•   İşlem sırasında eller bıçağın üzerinden geçirilmez. Kesim sırasında eller bıçak hizasına gelince bir el bıçağın diğer tarafına atlatılır. Bitim sırasında da diğer el bıçağın arka tarafına geçirilir.
•   Koruma aparatı iş parçasının genişliğine göre açılır.
•   Düşer budaklı, çivili, kumlu v.b. parçalar işlenmez.
•   Makinede çalışırken sarkık elbiseler giyilmez, önlüğün önü açıksa kravat çıkartılır. Mümkün olan her durumda önlüğün önü ilikli olmalıdır.

8. Makinenin Bakımı

GÜNLÜK BAKIM
1.   Günlük çalışma sonunda makinenin talaş biriken yerlerindeki talaşlar temizlenir ve makineye hava tutulur.
2.   Siper gevşetilir koruma aparatı ile bıçağın üzeri örtülür.
3.   
HAFTALIK BAKIM
1.   Makine tablası mazotla silinir.
2.   Tablaların hareket noktaları, siper yatakları ve diğer yağlama noktaları yağlanır.
3.   Ön ve arka tabla yukarı kaldırılarak bıçak kapatılır.
4.   
YILLIK GENEL BAKIM
1. Makine gövdesinin yere bağlantısı             
2. Motor, şalter, kablo, bağlantıları           
3. Kayış ve mil bağlantıları
4. Siper, siper yatağı hareket ve sıkma düzenleri kontrol ederek gerekli gerdirme, sıkıştırma, onarma, değiştirme, ayarlama ve yağlama işlemleri yapılır. Makinenin üzeri örtülür.

immortal2166

  • Ziyaretçi
Ynt: Planya Makinesi
« Yanıtla #2 : 16 Mayıs 2008, 12:36:06 »
 tskkr EMEĞİNE SAĞLIK ÇOK İŞİME YARADI BENİ BÜYÜK BİR ZAHMEWTTEN KURTARDIN  e_s :h

burak6161

  • Ziyaretçi
Ynt: Planya Makinesi
« Yanıtla #3 : 09 Mart 2009, 00:42:00 »
 e_s  tskkr

pogaoglu

  • Ziyaretçi
Ynt: Planya Makinesi
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2009, 12:09:16 »
 ARKADAŞIM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ELLERİN DERT GÖRMESİN SAĞLICAKLA KAL  :h

Carter1907

  • Ziyaretçi
Ynt: Planya Makinesi
« Yanıtla #5 : 15 Temmuz 2009, 17:04:59 »
Çok Saolun bu konuya çok ihtiyacım vardı Allah Razı Olsun ... e_s

Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

Ynt: Planya Makinesi
« Yanıtla #5 : 15 Temmuz 2009, 17:04:59 »