Gönderen Konu: İşletmelerde Beceri Eğitimi Uygulamaları (GENELGE 2008/69)  (Okunma sayısı 27360 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mavirende

  • Ziyaretçi
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü
 
İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ UYGULAMALARI
(GENELGE  2008/69)

Sayı :  B.08.0.ETÖ.0.10.02.03./392-4433
Tarih : 06.10.2008
 
İlgi : a) Milli Eğitim Bakanlığı Orta öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği,
b) Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği,
c) 10.11.2006 tarihli ve B.08.0.ETÖ.0.10.02.03.00/521-9741 (2006-90) Sayılı Genelge,
d) 28.09.2007 tarihli ve B.08.0.ETÖ.0.10.02.03/403-5579 (2007/73) Sayılı Genelge,
e) 16.06.2008 tarihli ve B.08.0.ETÖ.0.10.02.03.00/235-2850 (2008/45) Sayılı Genelge.
 
Eğitim sistemimizin niteliğini artırmak, karşılaşılan problemleri çözmek ve seviyesini Avrupa Birliği standartlarına yükseltebilmek için Hükümetimiz ile Avrupa Birliği arasında imzalanarak yürürlüğe konulan Türkiye’de Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında; Bakanlığımız, sosyal ortaklar ve yüksek öğretim kurumları uzmanlarının katkı ve katılımları ile alan ve dallarda yeterliğe dayalı modüler yapıda hazırlanan çerçeve öğretim programlarının, 2006-2007 öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulamaya konulduğu ve tereddüde düşülen konularda ilgi (c) ve ilgi (d) Genelgelerin yayımlandığı bilgilerinizdir.
 
Yeterliğe dayalı modüler program uygulaması kapsamında mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurum öğrencileri ilgi (e) Genelgede belirtilen esaslara göre işletmelerde mesleki eğitime gönderilecektir. Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan “İşletmelerde Beceri Eğitimi” dersinin uygulanmasında Ülke genelinde bütünlüğü sağlamak amacı ile aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
 
1-     Zümre öğretmenler toplantısı; alan öğretmenleri, koordinatör öğretmenler ve sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilecektir.

2-      Bu toplantıda; ilgili mevzuat ve genelgeler, çerçeve öğretim programı içerisinde yer alan genel açıklamalar, haftalık ders çizelgeleri, programın uygulanmasına, (Alan/dal derslerine, işletmede beceri eğitimi dersine, seçmeli derslere) ilişkin açıklamalar, ders tanımları ve amaçları, ders tabloları (ortak dersleri, alan ortak dersleri, dal dersleri ve seçmeli dersler tabloları), ders bilgi formları, modül bilgi sayfaları, yeterlik tabloları ve işlem analizleri incelenecektir.

3-      Zümre öğretmenler kurulu toplantısında, alan/dallarda okutulacak ders ve modüller belirlenecektir. Ders ve modüllerin seçiminde; okulun koşulları, çevredeki sektörel gelişmeler ve sektör ile iletişim içinde olan koordinatör öğretmenlerin tespitleri göz önünde bulundurulacaktır.

4-      12 nci sınıf meslek ders saatleri toplamı, meslek lisesinde 29 saat, Anadolu Meslek Lisesinde 30 saatdir. Her iki okul türünde de bunun 24 saati İşletmelerde Beceri Eğitimi dersine aitdir.

5-      İşletmelerde Beceri Eğitimi dersi dışında 12’nci sınıfta meslek lisesinde 5 saat, Anadolu meslek lisesinde 6 saat meslek dersleri için ayrılmıştır.

6-      İşletmelerde Beceri Eğitimi dersi; meslek liseleri ve Anadolu meslek liselerinde zorunlu derstir. Anadolu teknik lisesi ve teknik lise öğrencileri beceri eğitimi için işletmeye gönderilmeyeceğinden, bu okullarda söz konusu ders zorunlu ders değildir.

7-      İşletmelerde Beceri Eğitimi dersinin içeriği; çerçeve öğretim programının İşletmelerde Beceri Eğitimi başlığı altında da açıklandığı gibi ağırlıklı olarak dala ait modüller olmak üzere, bölgesel özellikler ve sektörün beklentilerini yansıtacak modüllerden oluşturulacaktır. Buna göre, dersin içeriği oluşturulurken; dalın alınması gereken zorunlu derslerinin önceki yıllarda verilmesi gerekirken çeşitli nedenlerle verilemeyen modülleri, önceki yıllarda verilen modüllerden pekiştirme amacıyla yeniden verilmesine ihtiyaç duyulan modüller, bölgesel özellikler ve sektörün beklentilerini yansıtmak amacıyla alanın diğer dallarına ait uygun derslerin modül/modülleri ve/veya diğer alan/dalların uygun modül/modülleri ve gerektiğinde yeni hazırlanıp Bakanlıkça uygun bulunacak modüller seçilecektir. Haftalık Ders Çizelgesinde belirtilen ders havuzundan seçilen derslerin modüllerinin süreleri toplamı 24 saati kapsayacak şekilde modül çıkarma/modül ekleme yoluyla düzenlenecektir.

8-      İşletmelerde Beceri Eğitimi dersi içerisinde verilecek modüller (ders adı, modül adı, modül süresi ve kazandırılan yeterlikler) bir tablo şeklinde hazırlanacaktır. (Ek-1)

9-      İşletmelerde Beceri Eğitimi dersi için hazırlanan tabloda yer alan modüller ve kazandırılması gereken yeterliklerden işletmede çeşitli nedenlerle uygulanamayan modüller/kazandırılamayan yeterlikler, başka bir işletmede uygulanmaya/kazandırılmaya çalışılacaktır. Bunun da mümkün olmaması halinde bu modüller okulda telafi eğitimi kapsamına alınacaktır.

10-  11’inci sınıf ders ve modüllerinin seçimi yapılırken aynı zamanda 12’nci sınıfa ait derslerin planlamasının da yapılması, uygulama sonunda 11’inci sınıfta verilemeyen modüllerin ön koşul ilkeleri göz önüne alınarak 12’nci sınıf İşletmelerde Beceri Eğitimi dersi içerisinde verilmesi gerekmektedir. (Ek-2)

11-  İşletmelerde Beceri Eğitimi dersinin ölçme ve değerlendirilmesi İlgi (a) ve (b) Yönetmelik hükümlerine göre yapılacaktır.

12-  Bölgesel şartlar nedeniyle beceri eğitimi için işletmelere gönderilemeyen meslek lisesi ve Anadolu meslek lisesi öğrencileri için uygulanacak olan İşletmelerde Beceri Eğitimi dersinin içeriği de işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere paralel olarak düzenlenecektir. Uygulamalı eğitimini okulda gören öğrenciler için oluşturulan İşletmelerde Beceri Eğitimi dersini oluşturan modüllerin ait olduğu ders gruplarına göre bu ders farklı öğretmenler tarafından okutulabilecektir. Bu durumda, İşletmelerde Beceri Eğitimi dersinin dönem notu, derse giren öğretmenlerin değerlendirmelerinin ağırlıklı ortalaması alınarak belirlenecektir.
 
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
 
Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK
Milli Eğitim Bakanı
 

 You are not allowed to view links. Register or Login
1.      İşletmelerde Beceri Eğitimi Dersi Tablosu
2.      Ders Seçimine İlişkin Örnek Çalışmalar
 
 
DAĞITIM:
Gereği:                     Bilgi:
81 İl Valiliğine          A Planı

Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

Google Reklamları








Paylaşmak güzeldir