Gönderen Konu: Rönesans Mobilyalarına Genel Bir Bakış  (Okunma sayısı 9581 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kel_Bald

  • Ziyaretçi
Rönesans Mobilyalarına Genel Bir Bakış
« : 21 Mart 2007, 21:01:53 »


RÖNESANS MOBİLYALARI


Rönesans öncelikle İtalya da; resim, mimari, heykel, mobilya vb. alanlarda büyük bir gelişme göstermiştir. Rönesans döneminde, mobilyalar oldukça zengin çeşide sahiptirler. Bu dönemin mobilyaları önceki dönemlere nazaran daha kaliteli, daha estetik ve daha teknik üstünlüklere sahiptir. Mobilyaların yapımında kullanılan geçmeler düzenli bir biçimdedir. Bu geçmelerin dışarıdan görünmemesine oldukça özen gösterilmiştir.

Bu dönemin başlıca mobilyalarını; sandık, büfe, kabine, karyola, masa, sandalye, koltuk, etajer ve muhtelif dolaplar şeklinde sıralayabiliriz. Bu mobilyalarda gerek ölçü ve gerekse süsleme elemanları açısından mimariye oldukça uyum sağlamaktadır. Her mobilyanın oda içindeki yeri bellidir. Örneğin; karyola, yatak odasının uzun duvarının tam ortasına gelecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca bu dönemde mitolojik anlamlı tablolara, tavan ve duvar süslemelerine oldukça önem verilmiştir. Duvar resimleri, halılar ve alçı süslemeler dekoratif amaçlı olarak kullanılmıştır.

İlk defa bu dönemde mobilyaların yapımında, mobilya ustalarının yanı sıra ressam, heykeltıraş, ve mimarların görüşlerinden yararlanılmıştır. Mobilyaların oyma işlerinde ve süslemelerinde çok ince ve ustaca bir işçilik kullanılmıştır.

İskandinav ülkelerinde yapılan Rönesans stili mobilyalarda oyma süslemeleri ağırlık kazanmıştır.

Alman Rönesans mobilyalarında sağlamlık daha önemli duruma gelmiştir. Mobilyalarda; masif ağaç kullanılması, mobilyaların ölçülerinin mimariye uygun büyüklükte olması, simetriye ve dekorasyona önem verilmesi bu dönemin ortak özelliklerindendir. Bu dönemde en çok Ceviz, Meşe ve Abanoz ağaçları kullanılmıştır.

Mobilyaların genel hatları genellikle dik açılıdır. Mobilyaların döşemeleri genellikle özel olarak dokunmuş kumaşlardan veya deriden yapılmıştır. Döşemelerde yuvarlak başlı gümüş veya pirinç kabaralar kullanılmıştır. Ayrıca bu dönemde kakmacılık -marketri- ilk defa uygulanmıştır. Uygulama masif kakma tekniğinde yapılmıştır. Masif ağaçlar oyularak, bu kısımlara sedef, bağa, madeni gereçler veya masif ağaç gömülerek kakma yapılmıştır.

Bu dönemde dolap ve büfe gibi mobilyaların ön yüzeyleri geometrik bir düzenleme içerisinde yapılmıştır. Mobilyalarda genellikle simetri özellik hakimdir.

Oyma süslemelerinde genellikle; insan ve hayvan başları, kartuşlar, vazolar, geometrik ve doğadan alınmış bitki ve hayvan figürleri, sütunlar, saç örgüsü, iç içe geçen dairesel motifler vb. şekiller çok uygulanan örnekler arasında yer almaktadır. Mobilya ayakları; düz, tornalı ve hayvan pençesi şeklinde yapılmaktadır. İleriki zamanlarda burmalı ayaklara ve dikmelere de yer verilmiştir. Sandalye, koltuk ve masaların alt kısımlarına ara kayıtlar atılarak konstrüksiyon daha sağlam bir hale getirilmiştir.

Ayrıca bazen dolap kapaklarına yağlı boya ile tabloyu anımsatan resimler de yapılmıştır.



Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

Rönesans Mobilyalarına Genel Bir Bakış
« : 21 Mart 2007, 21:01:53 »
Google Reklamları








Paylaşmak güzeldir