Gönderen Konu: KARTER VE KRANK MİLİ  (Okunma sayısı 9124 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

karanlıklar

  • Ziyaretçi
KARTER VE KRANK MİLİ
« : 03 Şubat 2010, 01:29:09 »
KARTER VE KRANK MİLİ
Motor ünitesinin alt kesimi “karter”dir. Kar-ter krank mili ile mil yataklarını içine alır. Ge­nellikle karter silindir bloku ile birlikte maden­den dökülür. Karterin dibine bir tekne civatalan-mıştır. Bu “yağ karteri”dir. Motoru yağlamak için gereken yağ bu tekneye konur. Yağ karteri-nin içindeki yağ düzeyi “daldırma çubuğu” denen bir çubukla ölçülür.
“Krank mili” pistonların yukarı-aşağı hare­ketini dönme hareketine çevirmeye yarar. Milin üzerinde birçok krank, yani dirsek vardır. Motor­daki her pistona bir dirsek düşer. Bunlar değişik açılarla yerleştirilmiştir. Öyle ki, pistonların enerji vuruşları uygun zamanda krank miline ula­şabilsin. Öte yandan krank milini çalıştıran ener­ji vuruşu, pistonun dört vuruşundan ancak birisidir. Öbür üç vuruş sırasında ise krank mili pis­tonu çalıştırır. Krank milinin bir enerji vuruşun­dan öbür enerji vuruşuna kadar geçen süre için­de dönmeye devam edebilmesi için, milin bir ucuna ağır bir disk ya da çark eklenmiştir. Buna “düzenteker” (volan) denir. Düzenteker o denli ağırdır ki bir kez döndürüldü mü, artık hep dön­mesini sürdürür. Düzentekerin dönüşü motorun düzgün çalışmasına yardım eder.
Düzentekerin kenarında dişli bir halka var­dır. Buna “marş” denir. Sürücü marşa basınca, marş motoru harekete geçerek marşı çalıştırır. Marş çalışınca düzenteker döner ve ateşleninceye kadar motoru da döndürür.
Düzenteker motorun transmisyon düzenine hareket ileten parçasıdır. Transmisyon sistemine debriyajla bağlanmıştır. Kimi otomobillerde “otomatik transmisyon” düzeni vardır. Bun­larda düzenteker ile debriyaj birleştirilmiştir.
Krank mili her pistona bir “piston kolu” ile bağlanmıştır. Piston kolunun üst, ya da “küçük ucu”, pistonun altına bir “pin’le tutturulmuştur. Piston kolunun alttaki, ya da “büyük ucu” ise ağır bir mil yatağıyla krank miline bağ­lıdır. Motorun ağır “ana yatakları”nı krank mili döndürür.

Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

KARTER VE KRANK MİLİ
« : 03 Şubat 2010, 01:29:09 »
Google Reklamları








Paylaşmak güzeldir