13-GAZETECİLİK ALANI-BÖLÜMÜ

GAZETECİLİK ALANI

Medya sektöründe gündemi takip etme, haber değeri taşıyan olaylarla ilgili bilgi ve belgeleri toplama ve haber yazma, televizyon aracılığı ile geniş kitlelere ulaştırılacak haberleri araştırma, toplama, yazma ve kurgulayarak yayına hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların, iletişim sektöründe hizmet ürettiği alanlardır. Bu alanda, gazeteler, dergiler, haber ajansları, televizyon ve radyolar reklam ajansları vb. kurum ve kuruluşlar faaliyet göstermektedir.

Alanın Altında Yer Alan Dallar
 Yazılı Basın Muhabirliği,
 TV Muhabirliği,
 Sayfa Sekreterliği,
 Foto Muhabirliği dallarında eğitim verilmektedir.

Eğitim ve Kariyer İmkânları
Meslek lisesinden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Yazılı basın muhabirleri; yazılı basın kuruluşlarında, haber ajanslarında ve haber sitelerinde çalışırlar. Genellikle sabit bir çalışma mekânları ve saatleri yoktur. Günün her saatinde aktif olarak çalışabilirler. Haber takibi yapmaları nedeniyle haberin olduğu her yerde (basın toplantıları, basın açıklamaları, açılışlar, mitingler, kültürel etkinlikler vb.), bağlı bulundukları kurum dışında çalışırlar. Çoğunlukla belli bir zamana kadar haberi teslim etmek zorunda olduklarından tempolu ve stresli bir çalışma ortamları vardır.

Foto muhabirleri; yazılı basın kuruluşlarında, haber ajanslarında ve internet haber sitelerinde çalışırlar. Fotoğrafları yayına hazırlama aşamasında masa başında ve bilgisayar ortamında çalışmaktadırlar. Bunun dışında çoğunlukla haberin olduğu her ortamda haber fotoğrafı çekerler. İster iş yeri ister dış sahada olsun genellikle stresli bir çalışma ortamları vardır. Bazen görüntü alabilmek için saatlerce beklemek zorunda kalabilirlerbazen de çok kısa bir süre içerisinde olayı ya da olay kişisini görüntüleyebilirler.

TV muhabirleri; görsel ve işitsel basın kuruluşlarında ve haber ajanslarında çalışırlar. Genellikle sabit bir çalışma mekânları ve saatleri yoktur. Günün her saatinde aktif olarak çalışabilirler. Haber takibi yapmaları nedeniyle haberin olduğu her yerde (basın toplantıları, basın açıklamaları, açılışlar, mitingler, kültürel etkinlikler vb.), bağlı bulundukları kurum dışında çalışırlar. Çoğunlukla belli bir zamana kadar haberi teslim etmek zorunda olduklarından tempolu ve stresli bir çalışma ortamları vardır

Sayfa sekreterleri; yazılı basın kuruluşları, reklam ajansları, yayınevleri, matbaalar, çeşitli kurum ve kuruluşların basılı yayın birimlerinde çalışırlar. Çalışma tempoları belli dönemlerde düşük, belli dönemlerde çok yüksektir. İşlerini sınırlı zaman içerisinde yetiştirmek durumundadırlar. Genellikle kendilerine tahsis edilmiş birimlerde masa başında ve bilgisayar ortamında çalışırlar.

MEGEP ALAN TANITIMLARI Ankara, 2015

Hangi okullarda Gazetecilik Bölümü var…

Sıradaki yazımızda “ İl, ilçe Gazetecilik alanı olan meslek liseleri” konusunu ele aldık. Okumanızı tavsiye ederim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*
*