23- İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI

İnşaat Teknolojisi alanı,Ahşap Yapı Sistemleri, Betonarme Yapı Sistemleri, Beton- Çimento ve Zemin Teknolojisi, Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama, Çatı Sistemleri, Çelik Yapı Teknik Ressamlığı, İç Mekân Teknik Ressamlığı, Mimari Yapı Teknik Ressamlığı, Restorasyon, Statik Yapı Teknik Ressamlığı, Yapı İç Mekân Dekorasyonu, Yapı Yalıtımı, Yapı Yüzey Kaplama dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Günümüzde tek katlı yapılardan gökdelenlere kadar farklı amaçlarla yapılan binalar, barajlar, otoyollar, fabrikalar, köprüler, viyadükler, tüneller gibi çeşitli amaçlara hizmet eden yapılar modern yapı teknolojileri kullanılarak inşa edilmektedir. Bu yapılar;

* Müstakil evlerden toplu konutlara ve çok katlı yapılara kadar her tipteki evler,
* Kara yolları, otoyollar, demir yolları, köprüler, tüneller, viyadükler, metrolar vb. yapılar,
* Kanallar, barajlar, bentler, göletler, hidroelektrik santralleri vb. su yapıları olarak sınıflandırılabilir.

İnsanlık var olduğu sürece yaşayacak sektörlerin başında inşaat sektörü gelmektedir.
Gelişen teknoloji ile birlikte inşaat sektörü de kalite ve hız kazanmaktadır.

Deprem riskinin yüksek olduğu ülkemizde kaliteli bina inşaatı önem taşımaktadır. Firmaların sahip olduğu mühendislik kapasitesi ve çalıştırdıkları nitelikli iş gücü, yapılan işlerin kalitesinin en önemli belirleyicisidir.

Kaliteli eğitim almış nitelikli iş gücü, sektörde büyük ölçekli ve kapasiteli firmalarda kolaylıkla iş bulabilmektedir.

Alanın Altında Yer Alan Dallar
* Ahşap Yapı Sistemleri,
* Betonarme Yapı Sistemleri,
* Beton Çimento ve Zemin Teknolojisi,
* Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama,
* Çatı Sistemleri,
* Çelik Yapı Teknik Ressamlığı,
* İç Mekân Teknik Ressamlığı,

*Mimari Yapı Teknik Ressamlığı,
*Restorasyon,
*Statik Yapı Teknik Ressamlığı,
*Yapı İç Mekân Dekorasyonu,
*Yapı Yalıtımı,
*Yapı Yüzey Kaplama dallarında eğitim verilmektedir.

Eğitim ve Kariyer İmkânları
Meslek lisesinden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.
Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, İnşaat Teknolojisi alanı ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.

Yapı ve inşaat alanında eğitim alan bireyler çalışmalarını hem kapalı mekânlarda hem de açık havada yürütürler. Yapı ve mimari alanında tüm çalışanlar görevlerini yaparken diğer çalışanlarla etkileşimde bulunmak ve görevini eş güdüm hâlinde yürütmek durumundadır.

İnşaat sektöründeki mesleklerde iş bulma olanakları oldukça fazladır. İşsizlik oranı yüksek olan ülkemizde, vasıfsız elemanların (eğitilerek) inşaat alanında çalışmaları sağlanabilir.
İnşaatta çalışma dönemleri inşaat mevsimiyle sınırlı kalmakta ve iş yoğunluğu bu dönemde artmaktadır.

Sektörde giderek daha fazla büyük ölçekli işletmenin oluşumuna yol açan bir yoğunlaşma eğilimi gözlenmektedir. Özellikle Türk inşaat firmalarının yurt dışında iş almaları bu meslek için yurt dışında da çalışma imkânını beraberinde getirmektedir.

İnşaat Teknolojisi alanında eğitim görenlerin; Devlet Su İşleri, Karayolları, Köy Hizmetleri, Tapu Kadastro, Bayındırlık İl, Bölge ve Şube Müdürlükleri ve Belediyeler gibi kamu kuruluşlarında, ayrıca özel sektöre ait hazır beton santralleri, mühendislik ve mimarlık bürolarında, müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti veren kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışma şansları vardır.

MEGEP ALAN TANITIMLARI Ankara, 2015

Sıradaki yazımızda “ İl, ilçe İnşaat Teknolojisi alanı olan meslek liseleri ” konusunu ele aldık. Okumanızı tavsiye ederim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*
*