30- MATBAA TEKNOLOJİSİ ALANI

MATBAA TEKNOLOJİSİ ALANI

Baskı öncesi için orijinalleri tarama, montaj, bilgisayardan film veya kalıp çıkışlarını alma, film veya kalıpları baskıya hazır hâle getirme, baskı için gereken baskı kalıplarını makineye bağlama, baskı ayarlarını yapma, baskı yapma, baskı sürecini kontrol etme, makinenin periyodik bakımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Bilginin gelecek kuşaklara aktarılması, çoğaltılması, yayılması matbaacılığın bulunması ile olmuştur. Kitaplar, dergiler, gazeteler, broşürler, afişler, ambalajlar matbaacılık alanının ürettiği ürünlerdir. Bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanındaki hızlı gelişim matbaacılık sektörünü de olumlu yönde etkilemiştir. Matbaacılık alanında bilgisayar ve otomatik matbaa makinelerini kullanabilen nitelikli iş gücüne gereksinim her geçen gün artmaktadır.

Alanın Altında Yer Alan Dallar
* Baskı Öncesi,
* Baskı Sonrası,
* Flekso Baskı,
* Ofset Baskı,
* Serigrafi ve Tampon Baskı,
* Tifdruk Baskı dallarında eğitim verilmektedir.

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslek lisesinden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Baskı Öncesi Operatörlüğü alanında çalışmak isteyenler; orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında, kitap, gazete, dergi, afiş ve broşür hazırlama süreçlerinde;tanıtım sektöründe, basılı materyallerin üretiminde çalışır.

Ofset baskı sistemi, ülkemizde çok yaygın kullanılmaktadır. Çeşitli tiplerde ve ebatlarda ofset baskı makinelerinin olması çalışma alanını genişletmektedir. Kamuda ve özel sektörde çalışma imkânı vardır. Ayrıca kendi iş yerlerini de açabilirler.

Serigraflar; çeşitli basım işletmelerinin serigraf atölyelerinde, tekstil fabrikalarının baskı ünitelerinde, seramik-cam atölyelerinde, elektronik devre imal eden fabrikalarda, dokuma ve duvar kâğıdı üreten fabrikalarda çalışabilir veya kendi iş yerini açabilir.

Tampon baskı özel bir çalışma sahasıdır. Baskı işlemlerini özellikli yüzeylere yaparlar. Üç boyutlu yüzeyler, düzgün olmayan plastik malzemeler üzerine baskı yaparlar. İmalat sektörünün yaygın olduğu bölgelerde çalışma imkânları geniştir. Tampon baskı operatörleri kendi iş yerlerini açabilir.

Flekso baskı operatörlerinin ambalaj sanayisinde iş bulma imkânları vardır. Flekso baskı sistemi, ham maddesi naylon olan ambalajların baskısının yapılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok sektör için ürünlerini en uygun şekilde ambalajlamak yasal zorunluluk olduğu kadar pazarlama politikaları için de önemlidir. Ülkemizde üretim ve imalatın yapıldığı bölgelerde iş bulma imkânı vardır.

Tifdruk baskı makineleri operatörleri, çoğunlukla ambalaj sektörü ile değerli kâğıt baskısı alanlarında çalışır. Gıda üretim sektöründe ambalaj üzeri baskısı yapar. Bu nedenle gıda sektörün gelişmiş olduğu bölgelerde iş bulma imkânları vardır. Ülkemizde iyi eğitimli tifdruk baskı makineleri operatörünün iş bulma şansı çok yüksektir.

MEGEP ALAN TANITIMLARI Ankara, 2015

Sıradaki yazımızda “ Matbaa Teknolojisi alanı olan okullar, meslek liseleri ” konusunu ele aldık. Okumanızı tavsiye ederim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*
*