39- PLASTİK TEKNOLOJİSİ ALANI

PLASTİK TEKNOLOJİSİ ALANI

Plastik Teknolojisi alanı, plastik üretim teknolojileri ve üretim süreci, plastik kalıp teknolojileri ve kalıp üretimi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Plastikler hafif, dayanıklı ve kolay şekil verilebilir olmaları sebebiyle vazgeçilmez malzemeler olarak sanayide kullanılmaktadır. Şekillendirme kolaylığı, elektrik izolasyon özelliği ve alev almayacak şekilde elde edilebilme özelliği, plastikleri günlük yaşantıda vazgeçilmez kılmaktadır. Türkiye’nin coğrafi olarak Avrupa ile Asya’nın buluştuğu noktada yer alması,

Türk plastik endüstrisinin ihracatının giderek artmasında avantaj sağlamaktadır. Türk plastik ürünleri dünyada 124 ülkeye ihraç edilmektedir. Plastiklerin, her türlü dayanıklı tüketim malzemesi, otomotiv parçaları, ambalaj malzemesi, borular, mobilyalar, tekstil ürünleri, ayakkabı, orijinal donanım parçaları vb. çok geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır.

Alanın Altında Yer Alan Dallar

Plastik İşleme,
Plastik Kalıp dallarında eğitim verilmektedir.

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslek lisesinden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.

Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, plastik sektörü ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.

Meslek lisesini bitirenler kamuda ve özel iş yerlerinde çalışabilirler.

Dünya ekonomisinde ve sanayisinde önemli bir yer tutan ülkemizde de yeni yeni gelişmekte olan plastik sektöründe, meslek elemanlarının iş bulma olanakları oldukça yüksektir.

Kaliteli üretim, yeterli bilgi ve beceri ile donatılmış, yetişmiş insan gerektirir. Bu nedenle iyi yetişmiş plastik teknolojisi teknisyenlerine ve plastik kalıpçılarına talep sürekli artmaktadır.

Meslek elemanları çalışmalarını genellikle kapalı alanlarda yürütür, görevini yaparken diğer çalışanlarla etkileşimde bulunmak ve görevini eş güdüm hâlinde yürütmek durumundadır.

Çalışma ortamı zaman zaman gürültülü olabilmektedir. Çalışma ortamı dikkatli ve tedbirli olmayı gerektirir. Yapılan iş hem aletlerle hem de insanlarla ilgilenmeyi gerektirmektedir.

Plastik Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamu veya özel sektöre ait işletmelerde çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler.

MEGEP ALAN TANITIMLARI Ankara, 2015

 

Sıradaki yazımızdaPlastik Teknolojisi alanı olan okullar, meslek liseleri ” konusunu ele aldık. Okumanızı tavsiye ederim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*
*