Gönderen Konu: MUTFAK MOBİLYASININ BÖLÜMLERİ  (Okunma sayısı 14330 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Teknik Ögretmen

  • AML
  • ********
  • İleti: 622
    • Profili Görüntüle
MUTFAK MOBİLYASININ BÖLÜMLERİ
« : 19 Şubat 2007, 23:30:42 »
MUTFAK MOBİLYASININ BÖLÜMLERİ
1 Alt dolaplar
2. Mutfak tezgahı
3. Duvar (üst ) dolabı
4.Yüksek dolaplar
5. Servis ve kahvaltı masası

1. ALT DOLAPLAR
Zemin üzerine oturan köşe alt dolabı, alt bölme dolabı, alt alet dolabı, tabak dolabı ve evye altı dolabının meydana getirdiği dolap gurubudur.
Bir başka tanımla, alt dolap mutfak eşya ve gıda maddelerini muhafaza etmeye yarayan bazalı veya ayaklı mobilyadır.
Tamamen çekmeceli veya kapaklı çekmeceli tabak içinde sabit veya hareketli raflar olabilir. Derinlik ve yükseklik ocak ve fırın ölçülerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genişlik 30-60 cm. arasında tek bölmeli, 60-120 cm. arasında çift bölmeli olarak düşünülür. Üst tabla suya dayanıklı bir gereçle kaplanır. Bazalar masiften veya formika kaplanmış malzemeden yapılabilir. Evye dolabı altı genellikle çöp biriktirme yeri olarak kullanılır. Sudan etkilenmeyecek malzemeler de saklanabilir.
Genellikle evyenin altı çekmecesiz düşünülür. Ayrıca hemen yanında bulaşık makinası yeri ayarlanır. Çünkü, bulaşık makinasının su ihtiyacı ve atık su atma işlemi en rahat şekilde böyle sağlanmış olur. Ayrıca alt dolaplarda ocaklı fırına da yer verilmelidir. Tüp içinde yer ayrılmalıdır. Köşe alt dolapları ise mutfak alt dolaplarını kullanılabilir şekilde 90‘lik açı ile birleştirmeye yarayan ve köşe bölümün kullanılmasını temin eden bazalı veya ayaklı mobilyadır. Bu dolaplar açık raflı, veya boş alan olarak düşünülebilir.

2. Mutfak Tezgahı
Alt dolabın üstüne konulan çeşitli mutfak işlerinin yapıldığı rutubet, sıcaklık ve diğer dış etkenlere karşı dayanıklı muhtelif malzemelerden yapılan tablalardır. Önden 2-3 cm. taşkın arkada 8-10 cm. damlalıklı yapılır. Yapılan tezgahlar su geçirmez yardımcı malzemelerle kaplanılarak su sızdırmazlığı sağlanır. Tezgahlar portatif olduğu kadar sabit şekilde de düşünülmektedir. Sabit tezgahların yapımında 5-7 cm. kalınlığındaki kalıplara üçlük demir döşendikten sonra harç dökülerek betonarme şekline getirilir. Sabit tezgah haline gelen tablanın üzerine mermer, fayans vb. gibi malzemeler beyaz çimento, özel kontak tutkalları veya izolasyon tutkallarından biri kullanılarak yapıştırılır Daha sonra alt dolaplar ölçüye göre hazırlanır. Tezgah yapılırken fırının gireceği yer boş bırakılır. Ayrıca evyede tezgah yapılırken yerine yerleştirilir. Son yıllarda 3 cm.’ lik YONGA LEVHA üzerine sıkılan laminantlar veya melaminler ısıya veya suya dayanıklı olarak imal edilmektedir. Bu tezgah alttan vidalanır.

Mutfak tezgahlarında aranması gereken özellikler ise:
• Suya dayanıklı olması
• Ateşe dayanıklı olması
• Ev içi kimyasallara karşı dayanıklılığı
 
   Mutfak tezgahları genellikle şu maddelerden yapılır:
1.Mermer.
2.Seramik.
3.Formikalı sunta (nem ve ısıdan etkilenmeyen malzeme ile kaplanır).
4.Suni mermer.
5.Masif
6.Metal v.b malzemelerden yapılır.
7.Verzalit

3. Duvar (Üst) Dolabı
Üst dolaplar genellikle alt dolaplarının üzerine gelecek şekilde duvara tespit edilen köşe üst dolabı, üst bölme dolabı, üst alet dolabı havalandırma dolabının meydana getirdiği mutfak mobilyasıdır.
Porselen, yemek takımları, bardak, fincanlar baharat takımları ve benzeri mutfak araçlarını muhafazası bu duvar dolapları ile sağlanır.
Klima ve davlumbazlar daima fırın üzerine yerleştirilip klimanın üstündeki kapaklı bölmenin 10 cm. çaplı  havalandırma borusu için düzenlenebilir. Kapaklı, sürme camlı veya açık raflı dolaplar şeklînde düşünülür. Duvara dübel kullanılarak bağlanır. Genişlik alt dolaplarda olduğu gibidir. Yükseklik ise mutfak yüksekliğine, tezgah yüksekliğine ve alt dolabın özelliğine bağlıdır. Derinlik 30-32 cm. arasında yapılır. Köşe dolapları döner veya sabit raflı kapaklı  veya açık raflı yapılabilir.


4. Yüksek Dolaplar
Genellikle yanlarda ve  köşede bulunan üst dolap üst seviyesinde olan içine elektrikli süpürge ütü masası, merdiven ve elektrikli ev eşyaları ayrıca son yıllarda kuru erzak dolabı yani kiler dolabı olarak da yapılan dolaplardır. Yüksekliği 200-210 cm. veya üst dolapların üst seviyesinde yapılabilir. Diğer ölçüler alt dolaplarda olduğu gibidir. Kapaklı, çekmeceli veya çekmece ve kapaklı olarak yapılır (Tasarımcılar son zamanlara da makaralı veya yayalı olarak düşünmekte-dirler).


5. SERVİS VE KAHVALTI MASASI
Genellikle yemek yeme alanı, kullanım açısından hareketli veya sabit yapılı masalardır. Altı açık, çekmeceli veya dolaplı olabilir. Yüksekliği 75-80 cm. arasında değişebilir. Genişliği ve boyu mutfağı daraltmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Daire, kare veya dikdörtgen şekilde yapıldığı gibi tezgah ile uyum içinde olacak şekilde geometrik de olabilir.
Konu başlıklarında ve mesajlarda TAMAMEN BÜYÜK harf kullanmamaya özen gösterelim.

Lütfen Türkçemizi doğru kullanalım.

Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşınız.

Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

MUTFAK MOBİLYASININ BÖLÜMLERİ
« : 19 Şubat 2007, 23:30:42 »
Google Reklamları








Paylaşmak güzeldir




ddmylm

  • Ziyaretçi
Ynt: MUTFAK MOBİLYASININ BÖLÜMLERİ
« Yanıtla #1 : 07 Ekim 2007, 23:27:29 »
 tskkr hem de çokkkkkk :)

murat.ki

  • Ziyaretçi
Ynt: MUTFAK MOBİLYASININ BÖLÜMLERİ
« Yanıtla #2 : 09 Eylül 2009, 11:40:49 »
 :ok

Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

Ynt: MUTFAK MOBİLYASININ BÖLÜMLERİ
« Yanıtla #2 : 09 Eylül 2009, 11:40:49 »