Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

MOBİLYA ve İÇ MEKAN TASARIMI ALANI => Grup Mobilyalar => Diğerleri/Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı => Mutfak Mobilyaları => Konuyu başlatan: Teknik Ögretmen - 09 Şubat 2007, 21:39:39

Başlık: Mutfak Kavramı ve Tarihsel Gelişimi
Gönderen: Teknik Ögretmen - 09 Şubat 2007, 21:39:39
Konut: İletişim, etkileşim, mekan, zaman ve anlamın örgütlü bir örüntüsüdür. Bir yandan ait olduğu kültür ya da etnik grubun karakteristikleri ile yaşam biçimini, davranış kurallarını, çevresel tercihlerini, zaman ve mekan sınıflandırmasını yansıtırken, öte yandan kullanıcısının özüyle ilgili imgelerini, böylece tasarım ve donatımı ile bireyin kişilik ve ayrıcalığını yansıtır.

Mutfak; tarihsel gelişim süreci içinde, üretime dayalı eylemleri, özel araç-gereç ve donatısıyla gerek ekonomik ve teknolojik, gerekse sosyokültürel açıdan daima önemli bir rol oynamıştır. Yiyeceklerin hazırlandığı, pişirildiği, yenildiği ve saklandığı bir mekan olarak tanınan mutfak tarihi perspektif içerisinde ilginç gelişim aşamaları sergilemektedir.

Mutfağın tarihi daha çok ısı kaynaklarının gelişimi ile bağlantılı olmuştur. Bu süreçte ocak önemli bir yere sahiptir. Tek mekanlı konutlarda, hacmin ortasında yer alan ateşten yararlanan insanlar, mekan sayısı artan konut kurgularında ateşin bulunduğu hacmi özelleştirerek ilk mutfağı tasarlamışlardır.

Eski yunan da, zengin evlerin dışında mutfak, toplanılan ve oturulan bir mekan iken; Roma döneminde büyük salon yanındaki bölmelerden biri halini almıştır. Mezopotamya kültürlerinde mutfak yer altına yapılmış, tavandan açılan pencere yardımıyla havalanması ve ışık alması sağlanmıştır

Endüstri devrimi ile gerçekleşen bilimsel ve teknolojik gelişmeler, yapı sektörüne yeni uygulamalar ve yeni yapı malzemeleri getirmiştir. Yaşamın her alanında etkisini gösteren endüstri devimi, konutların iç mekan donatım elemanlarında da etkili olmuş ve değişim göstermiştir. İç mekanlarda değişim mimari değişime ve makineleşmeye bağlıdır. Ayrıca makineleşme toplumda meydana getirdiği sosyal değişmenin yanı sıra, iç mekan donatım elemanları endüstrisini de etkilemiştir. Makine ile üretim, kişisellik taşıyan sanatsal niteliği azaltırken, sayısal artışı sağlayarak nicelik yönünden bir gelişme göstermiştir.
Çağdaş yaşam işlev ayrımını öngörmektedir. Çağdaş yaşamın gereği olarak konut mekanlarının servis, yaşama ve uyku bölümlerine ayrıldığı görülmektedir. Her bölüm çeşitli mekanları, her mekanda eylem ve eylem alanlarını gerektirmiştir. Eylemlere göre oluşturulan mekanlar; özel, yarı özel ve dışa açık olarak planlanmıştır.

Mutfak konutun içerisinde başlıca çalışma alanlarından birisi olması, aile üyelerini bir araya getirmesi, yaşamın devamlılığını sağlaması bakımından önemli bir mekandır. Mutfakta yiyeceklerin hazırlanması, pişirilmesi, servisi, yıkanması, depolanması ve çöplerin atılması gibi eylemler yapılır. Bunların yanı sıra mutfakta yemek yeme, ütü yapma, dikiş dikme gibi bazı yan eylemlerde yer alabilir. Bu eylemler ailenin yapısına, büyüklüğüne, sosyoekonomik durumuna, kültürel özelliklerine alışkanlıklarına, ayrıca konutun büyüklük ve özelliğine bağlı olarak değişmektedir