Gönderen Konu: Mobilya endüstrisinde kullanılan ağaçlar  (Okunma sayısı 36075 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Teknik Ögretmen

  • AML
  • ********
  • İleti: 622
    • Profili Görüntüle
Mobilya endüstrisinde kullanılan ağaçlar
« : 10 Şubat 2007, 23:04:32 »
Akçaağaç (Acer)

Akçaağaçgiller familyasının Acer cinsini oluşturan akçaağaçların, çalı ya da ağaç biçiminde 200 kadar türü vardır. Bunların çoğunun ana yurdu Çin’dir. Türlerini çoğunun yaprakları tıpkı çınar yaprağı gibi dilimli yada “loblu”dur. Buna karşılık dişbudak yapraklı akçaağacı yaprakları üç ile yedi arasında yaprakçıktan oluşur. Kırmızı, yeşil ya da sarı renkte küçük çiçekler açan akçaağaçlar, sonbaharda kırmızının değişik tonlarına bürünen yapraklarıyla çok güzel bir görüntü oluşturur.

Türkiye ormanlarının %0.1’ini kaplayan akçaağaçların ülkemiz ormanlarında şu türleri bulunmaktadır;

Tatar akçaağacı (Acer tataricum L.)
Çınar yapraklı akçaağaç (Acer platanai des L.)
Fransız akçaağacı (Acer monspessulanum L.)
Ova akçaağaç (Acer campestre L.)
Dağ akçaağacı (Acer pseudoplatanus)


Akçaağacın teknolojik özellikleri

   Bu ağaç cinsinin özellikle koyu renkli bir öz odunu yoktur ve her tarafında diri odun özelliklerine sahip olup özellikle krems beyaz ile pembemsi beyaz renklerde bir odunu vardır. Özel bir koku veya tada sahip olmayıp düzgün lifli, bazen dalgalı lifli ve kuş gözü şekillerine sahip olmaktadır. Odunu sert, eğilme direnci ve şok mukavemeti yüksek ayrıca çalışması fazladır.

Akçaağacın kullanım alanları

   Akçaağaç cadde kenarlarına, parklara ve bahçelere gölgelik ya da süs ağacı olarak dikilmektedir. Şeker akçaağacının (Acer saccharum) tatlı özsuyundan akçaağaç şurubu ve akçaağaç şekeri yapılır. Ayrıca şeker akçaağacının kerestesi en değerli kerestelerden sayılır.
   Akçaağacın ahşap sanayide kullanım alanları; Mobilya yapımı, kaplamacılık, musiki aletler yapımı, uçak pervanesi yapımı, tornacılık, ayakkabıcılık, parke yapımı, mutfak eşyaları yapımı, alet sapları yapımı, tüfek ağaç kısımları, cetvel tahtaları, bobin ve makaralar yapımıdır.

   Kuzey Amerika’da, özellikle Kanada’da çok bulunan ve en değerli kereste ağaçlarından sayılan şeker ağacının (Acer saccharum) yaprağı Kanada’nın ulusal bayrağının amblemidir.
Konu başlıklarında ve mesajlarda TAMAMEN BÜYÜK harf kullanmamaya özen gösterelim.

Lütfen Türkçemizi doğru kullanalım.

Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşınız.

Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

Mobilya endüstrisinde kullanılan ağaçlar
« : 10 Şubat 2007, 23:04:32 »
Google Reklamları








Paylaşmak güzeldir




Çevrimdışı Teknik Ögretmen

  • AML
  • ********
  • İleti: 622
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mobilya endüstrisinde kullanılan ağaçlar
« Yanıtla #1 : 06 Mart 2007, 23:10:42 »
CEVİZ (Junglas regia)

Anayurdunun İran olduğu sanılan adi cevizin boyu çoğu zaman 30 metreye yaklaşır. Yanlara uzanan dalları ve geniş tepesi ile ceviz ağacının görkemli bir görünüşü vardır. Gençken ince, açık boz ve düzgün olan gövde kabuğu yaşlandıkça kalınlaşır ve üzeri derin çatlaklarla dolar. 20 yaşına kadar tek tük ve ara sıra meyve veren ceviz bu yaştan sonra üretken olmaya başlar; toprak ve iklim koşulları uygun olursa 100 yaşına kadar meyve verebilir. Ceviz ağaçları oldukça ılık iklimleri, besin modellerince zengin toprakları sever, güçlü kökleri çevreye uzanır ve toprağın derinliklerine kadar iner. Türkiye’de kış mevsiminin sert geçmediği her yörede yetiştirilebilir. Ülkemizin hemen hemen her tarafında özellikle tarım arazilerinin üzerinde rastlanır, fakat odun bakımından en makbul olan Kuzey Anadolu’da yetişir. Meyvesi bakımından zengin olan cevizlerde Kastamonu ve Zonguldak’ta yetişmektedir. 3 milyon civarında ceviz ağacı bulunduğu tespit edilmiştir.

CEVİZ AĞACININ TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Ceviz ağacı düzgün lifli ve aletlerle kolayca işlenebilir. Fazla çalışmayan, sert, ağır, mukavemet özellikleri, şok mukavemeti yüksektir. Özellikle toprağa yakın kısımlarda yaşlandıkça urlar teşekkül eder ve yıllık halkalar muntazam şekillerde gelişir. Ceviz ağacının öz odunu açık, sarımsı gri ile kırmızımsı kahverengi bazen siyaha yakın koyu kahve renklerinde olabilmekte ve bu renkler içerisinde koyu siyahımsı şeritler düzensiz bir şekilde dağılarak gayrı muntazam görünüşler meydana getirmektedir. Diri odun ise oldukça geniş olup külrengimsi beyaz renktedir. Yaşlı ceviz gövdeleri bilhassa kaplamacılıkta büyük değere sahiptir. Köke yakın kısımlarında urlar bulunmakta ve bunların üzerinde de meme gibi çıkıntılara rastlanmaktadır. Odunu gayet güzel cila kabul etmektedir.

CEVİZ AĞACININ KULLANILDIĞI YERLER

Çok iyi cila tuttuğu için kolay kolay bozulmaz ve zararlı böceklere karşı dayanıklıdır. Bu nedenle mobilya yapımında ve ince oymacılık işlerinde aranan bir ağaçtır. Ceviz ağacının meyvesi yemiş olarak kullanılmaktadır. Meyvesinin yeşil kabuğu dokumacılıkta boya malzemesi olarak kullanılır. Yaprakları, meyvesinin yeşil diş kabuğu, dal, kök kabukları bol tanen içerdiğinden kabız yapıcı, iştah açıcı, kanama kesici bir etkisi vardır. Ayrıca kuru ceviz yaprakları kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.

Ceviz ağacının ahşap sanayide kullanım alanları  arasında, kaplama yapımı (özellikle öz odun kısmı), masif mobilya yapımı, tüfek kundakları, çerçeve yapımı, uçak pervanesinin yapımında, tornacılıkta, oymacılıkta yer alır.

Ceviz ağacı eski çağlardan beri din, mitoloji ve boş inançlarda önemli bir yer tutmuştur. Bu ağacı Eski Yunanlılar Artemis’e,, eski Romalı’larda Süpitere adamıştır. Türkiye’nin bazı bölgelerinde hala incir ağacı gibi ceviz ağacının da “tekin” olmadığına ve bu ağacın altında uyumanın uğursuzluk getirdiğine inanılır. İtalya’nın kırsal yörelerinde ceviz ağacı “cadıların ağacı” olarak bilinir ve altında uyunmaz.
Konu başlıklarında ve mesajlarda TAMAMEN BÜYÜK harf kullanmamaya özen gösterelim.

Lütfen Türkçemizi doğru kullanalım.

Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşınız.

Çevrimdışı Teknik Ögretmen

  • AML
  • ********
  • İleti: 622
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mobilya endüstrisinde kullanılan ağaçlar
« Yanıtla #2 : 23 Mart 2007, 00:51:38 »
          Çınar (Polatanus)

          Çınarlar kentlerin isli, kükürtlü ve kirli havasına karşı dayanıklı bir ağaç türüdür. Bunun nedeni belki de hayvanların deri değiştirmesi gibi çınarında gövde kabuğunu sürekli yenilemesidir. Ağacın dış kabuğu zehirli maddeleri emerek karardığında parça parça dökülür. Ve altından, yeni bir kabuk ortaya çıkar. Gövdenin bu gri, yeşil ve sarı yamalı görünümü yalnızca çınar ağaçlarına özgüdür. Çınar ağacının taze yaprakları tomurcuk halindeyken üstleri esmer tüylerle kaplıdır; yaprak geliştikçe bu tüyler dökülür. Çınarın yaprakları geniş, el ayası biçiminde, kenarları derin parçalıdır ve sonbaharda dökülür. Çınarlar özellikle dere kenarlarındaki taşlı ve kumluk yerlerde yetişirler.

Çınargiller familyasının (palataceao) çınar cinsini (platanus) oluşturan bu ağaç türü ülkemizde doğal olarak yetişen ve suni olarak yetişen iki türü ile temsil edilmektedir. Bu türlerin adları ve yayılım sahaları şöyledir;

          Doğu Çınarı (palatanus arientalis): Türkiye ormanlarında doğal olarak yetişen bu tür; ülkemizin bütün ormanlarındaki dere içlerinde, ırmak ve nehir yataklarında yaygındır. Ayrıca süs bitkisi yada gölge ağacı olarak da suni bir şekilde yetiştirilmektedir.

         Amerikan Çınarı (Palatonus Accidentalis): Süs ve gölge ağacı olarak ülkemizde suni  olarak yetiştirilmektedir.

         Çınar ağacının teknolojik özellikleri

   Bu ağacın odunu mantarlar tarafından kolayca işgal edildiğinden pek fazla kullanılmamakta ise de kalın gövdeler yapması ve geniş öz ışınları haiz olması sebebiyle kaplama sanayiinde kullanılmaktadır. Diri odunu açık renkte 3-8 cm genişlikte, öz odun ise kırmızımsı kahverengindedir. Lifleri düzgün değil çoğunlukla dalgalıdır. Odun orta derecede ağır, orta derecede sert, orta derecede elastiki, iyi bir şok mukavemetine sahiptir. Çalışması orta derecededir.


           Çınar ağacının kullanım alanları

   Büyük kentlerin çoğunda park ve bahçeleri, meydanları, cadde ve yol kenarlarını çınar ağaçları süsler. Ayrıca yakacak odun olarak da kullanılmaktadır.

   Çınar ağacının ahşap ahşap sanayide kullanım alanları; kaplama yapımı, mobilya yapımı, parke yapımı, alet şapı yapımı, küçük kutu yapımı, fıçı malzemesi yapımıdır.
           
Konu başlıklarında ve mesajlarda TAMAMEN BÜYÜK harf kullanmamaya özen gösterelim.

Lütfen Türkçemizi doğru kullanalım.

Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşınız.

Çevrimdışı Teknik Ögretmen

  • AML
  • ********
  • İleti: 622
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mobilya endüstrisinde kullanılan ağaçlar
« Yanıtla #3 : 11 Nisan 2007, 23:17:28 »
             Dişbudak (Fraxinus)

Kuzey yarım kürede dişbudaklar zeytingiller familyasının Fraxinus cinsini oluşturur. Diş budaklar bileşik yapraklı ağaçlardı; her yaprak, aynı yaprak sapına bağlı olan, genellikle tek sayıda bir kaç yaprakçıktan oluşur ve yaprakları kışın dökülmektedir.

Ülkemiz ormanlarından % 0.4’nü kaplayan dişbudakların ülkemizde bulunan türleri ve yayılış alanları şöyledir;

Çiçekli dişbudak (Fraxinus ornus): Türkiye’nin kıyı bölgelerinde yetişir.
Adi dişbudak (Fraxinus excelsiar): Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yaygın bölgelerinde yaygın olarak bulunur.
Sivri meyveli dişbudak (Frxinus oxyucorpa): Türkiye genelinde görülür.


            Dişbudak ağacının teknolojik özellikleri

   Yaşlı ve kalın çaplı ağaçlarda diri odun dar bulunduğu için bu ağacın yüksek olan elastiklik özelliğinden faydalanmak için özel olarak yetiştirmek ve yüksek çaplara erişmeden kesmek gerekmektedir. Odunu hafif, sert, dayanıklı, düz damarlı, elastikiyeti yüksek ve yüksek şok mukavemeti yüksek ve yüksek şok mukavemetine sahiptir.


            Diş budak ağacının kullanım alanları

   Esnek ve bükülebilir olduğu için tekne yapımında yaygın olarak kullanılmakta beraber tenis raketi vb. spor araçlarının yapımında da kullanılmaktadır. Türkiye’de park, bahçe ve caddelerde gölgelik ve süs ağacı olarak yetiştirilir. Koku, renk ve tat verici maddeler içermediğinden kuru ya da sıvı besin maddeler için fıçı yapımında da kullanılmaktadır.

   Diş budak ağacının ahşap sanayiinde kullanım alanları; spor malzemesi, mobilya yapımı, parke yapımı, araba yapımı, bükme eşya yapımı, uçak malzemesi yapımı, sandal kürekleri yapımı, fıçı yapımı, alet sapı yapımı ve vagon yapımıdır.

            Diş budak ağacının en tanıtıcı özelliklerinden biri meyveleridir. Tek tohumlu ve kanatlı olan meyveler dönerek havada uçabilirler.
Konu başlıklarında ve mesajlarda TAMAMEN BÜYÜK harf kullanmamaya özen gösterelim.

Lütfen Türkçemizi doğru kullanalım.

Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşınız.

Çevrimdışı firengizm

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mobilya endüstrisinde kullanılan ağaçlar
« Yanıtla #4 : 05 Ekim 2008, 15:21:55 »
 e_s teşekkürler sayın hocam iii

pnarevci

  • Ziyaretçi
Ynt: Mobilya endüstrisinde kullanılan ağaçlar
« Yanıtla #5 : 26 Ekim 2014, 16:16:11 »
merhaba gerçekten çok yaralı oldu oğretmen çok beğendi elinize sağlık

Meslek Lisesi Bölümleri, Meslek Öğretmeni, Teknik Öğretmenler

Ynt: Mobilya endüstrisinde kullanılan ağaçlar
« Yanıtla #5 : 26 Ekim 2014, 16:16:11 »