1. MUTFAK MOBILYASININ GENEL FONKSIYONLARI
Mutfak tasarımında dikkat edilmesi gereken mutfağın rahat ve kullanışlı olması bakımından ev sahibinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamalı, mutfakta bulunan cihazları ve tencere, tabak, çatal, kaşık gibi malzemelerinde en iyi şekilde kendi bünyesinde bulundurması gerekir. Bu amaçla mutfağı genel anlamda 11 fonksiyona ayırmak mümkündür. Ancak zaman ilerledikçe ve teknoloji geliştikçe bu fonksiyonlarda arttırılabilinir.
1.1. Yiyecekleri Soğutma Koruma
Evimize aldığımız bazı yiyeceklerin uzun süre dayanması mümkün olmadığından bozulan yiyecekleri soğukta tutmak suretiyle belli bir süre de olsa, bu yiyecekleri korumak mümkün Bu amaçla ülkemizde buzdolabı diye adlandırdığımız. Elektrikle çalışan motoru vasıtasıyla soğuk havayı içinde muhafaza eden dolaplardır. 60/62–110–180 arasında olduğu gibi mutfak alt dolaplarının yanına konan türleri de vardır.
1. 2. Kuru Yiyecekleri Depolama:
Bunun için evimizde olarak ayırdığımız oda içerisine odacık veya mutfak dolabına uyacak kızaklı, raylı derin kuru erzak konulmak için yapılmış dolaplardır. Bu dolaplar ahşap veya ahşap ürünlerinden yapılmaktadır.
1.3. Tabak bardak tencere vb. gibi yerleştirme:
Bu tür malzemelerin yerleri genelde farklıdır. Mesela tabaklar üst dolaplarda, bardaklar bardaklık olarak yapılan ve üst dolabın altına yerleştirilen yerlerde olduğu gibi camlı kapak içlerinde muhafaza edilir. Tencereler için alt dolaplarda yer ayrılır. Alt dolaplarda tencere için yer yoksa üst dolap içerisine de konulabilir. Bunların yerleştirilmesini mutfak tasarımı yapan kişi tasarım gereği bir arada düşünebildiği gibi farklı yerlerde düşünebilir.
1.4. Servis takımlarını yerleştirme
Servis takımları hepimizin de bildiği gibi çatal, bıçak, kaşık ve kepçe gibi takımlardır. Bunlar genelde çekmece içerisine yerleştirilir. Fakat bazı mutfak tasarımlarında makaralı raüflaür da yapılabilmektedir. Kepçe türü malzemeleri de çekmece veya tezgâh üstü duvarda asılacak şekilde de yapılabilir.
1. 5. Elektrikli mutfak eşyalarını yerleştirme
Teknolojinin gelişmesiyle mutfağımızda, elektrikle çalışan birçok cihaz yer almıştır. Bunlardan fritöz blender, sıkacaklar, kesecekler. Robotlar, kahve makinaları bunlardan bir kaçıdır. Bu cihazlardan mutfak içinde veya tezgâh üstünde, insanın gözüne hoş gelmeyecek biçimde yerleştirilmesi doğru olmadığı gibi dolap içerisine veya büyük cihazları alt dolaplara yerleştirmek mümkün.
1. 6. Yiyecek ve Kapları yıkama
Evimize aldığımız yiyecekleri veya kirlenen tabak, çanağı temizlemek günümüzde evye bu amaçla yapılabildiği gibi, tabakları yıkama işini en iyi şekilde yapan makinelerin de ev hanımlarının hızlı yaşantılarını kolaylaştırmaktadır. Meyve ve sebzeleri yıkamada evye üzerinde bulunan süzgeçli evye ile yapılabilir.
1.7. Yiyecekleri hazırlama ve karıştırma
Evimizde hazırlanan o güzel yemeklerin hazırlığı iyi olması, uygun ortamda yapılmasıyla mümkündür. Bunun için tezgâh üstüne de veya masa tercih edilmelidir. Modern mutfaklarda masa, tezgâhla bütünleşmekte veya bu şekilde yapılması halinde ev hanımının daha az hareket etmesini sağlamaktadır. Bilindiği gibi ev hanımı, yemek hazırlarken, dolap, musluk, tezgâh ocak şeklinde mekik dokumaktadır. Yani mutfakta çalışırken hareketin en küçük üçgeni yapacak şekilde olmasına özen gösterilmelidir.
1. 8. Pişirme yeri
Eskiden yemeklerin pişirileceği yerleri anımsadığımızda, ne eziyet olduğu görülmektedir. Günümüzde elektronik ocaklı fırınlar, taşocağının sobanın, tüp gazların yerini aldı. Bu tür ocaklar yemeği en kısa zamanda pişirebilmektedir.
Genellikle 60/60 – 88/85 arasındadır. Ocaklı fırınlar tezgâh altına yerleştirilebildiği gibi, tezgâha monte edilen tezgâh üstü ocakları da bulunmaktadır.