İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - Teknik Ögretmen

Sayfa: 1 ... 29 30 [31] 32
181
Ağaç Malzeme / Mobilya endüstrisinde kullanılan ağaçlar
« : 10 Şubat 2007, 23:04:32  »
Akçaağaç (Acer)

Akçaağaçgiller familyasının Acer cinsini oluşturan akçaağaçların, çalı ya da ağaç biçiminde 200 kadar türü vardır. Bunların çoğunun ana yurdu Çin’dir. Türlerini çoğunun yaprakları tıpkı çınar yaprağı gibi dilimli yada “loblu”dur. Buna karşılık dişbudak yapraklı akçaağacı yaprakları üç ile yedi arasında yaprakçıktan oluşur. Kırmızı, yeşil ya da sarı renkte küçük çiçekler açan akçaağaçlar, sonbaharda kırmızının değişik tonlarına bürünen yapraklarıyla çok güzel bir görüntü oluşturur.

Türkiye ormanlarının %0.1’ini kaplayan akçaağaçların ülkemiz ormanlarında şu türleri bulunmaktadır;

Tatar akçaağacı (Acer tataricum L.)
Çınar yapraklı akçaağaç (Acer platanai des L.)
Fransız akçaağacı (Acer monspessulanum L.)
Ova akçaağaç (Acer campestre L.)
Dağ akçaağacı (Acer pseudoplatanus)


Akçaağacın teknolojik özellikleri

   Bu ağaç cinsinin özellikle koyu renkli bir öz odunu yoktur ve her tarafında diri odun özelliklerine sahip olup özellikle krems beyaz ile pembemsi beyaz renklerde bir odunu vardır. Özel bir koku veya tada sahip olmayıp düzgün lifli, bazen dalgalı lifli ve kuş gözü şekillerine sahip olmaktadır. Odunu sert, eğilme direnci ve şok mukavemeti yüksek ayrıca çalışması fazladır.

Akçaağacın kullanım alanları

   Akçaağaç cadde kenarlarına, parklara ve bahçelere gölgelik ya da süs ağacı olarak dikilmektedir. Şeker akçaağacının (Acer saccharum) tatlı özsuyundan akçaağaç şurubu ve akçaağaç şekeri yapılır. Ayrıca şeker akçaağacının kerestesi en değerli kerestelerden sayılır.
   Akçaağacın ahşap sanayide kullanım alanları; Mobilya yapımı, kaplamacılık, musiki aletler yapımı, uçak pervanesi yapımı, tornacılık, ayakkabıcılık, parke yapımı, mutfak eşyaları yapımı, alet sapları yapımı, tüfek ağaç kısımları, cetvel tahtaları, bobin ve makaralar yapımıdır.

   Kuzey Amerika’da, özellikle Kanada’da çok bulunan ve en değerli kereste ağaçlarından sayılan şeker ağacının (Acer saccharum) yaprağı Kanada’nın ulusal bayrağının amblemidir.

182
Mutfak Mobilyaları / MUTFAK TASARIMINI ETKILEYEN ÖLÇÜLER
« : 09 Şubat 2007, 21:41:53  »
MUTFAK TASARIMINI ETKILEYEN ÖLÇÜLER

Insana hareketlerine ve kullandıkları donatımın özelliklerine bağlı olarak mutfağın ve donatımının boyutlarının saptanması gerekir. Mutfak tasarımını etkileyen ölçüleri plan ve kesit ölçüleri olarak iki bölümde inceleyebiliriz.

plan ölçülerinin en kritik olanı,mutfakta boş kalan hareket alanının genişlik ölçüsüdür. örneğin bir H veya U mutfağında iki tezgah cephesi arasında kalan mesafe en az 1,10 m. olmalıdır. Fakat bu ölçü mutfakta sadece bir kişinin çalıştığı durumlarda yeterlidir. Mutfakta zaman zaman iki kişi birlikte çalışacaksa bu genişlik 1,30 - 1,40 m. olmalıdır. Böylece bir H veya U mutfağının dar kenarının 2,50-2,60 m. olması istenmektedir.

Mutfaktaki hareket alanının saptamakta, çalışma yerlerinin kullanım ve açılış özellikleri de etkili olur. Bir çalışma tezgahının (evye-hazırlama-ocak) önünde çalışmak ve alt dolaplarını kullanmak için 40-80 cm. derinlik gerekir. Bir fırını kullanmak için 95-120 cm., bulaşık makinasını açmak için 105 cm. soğutucu içinde 70-100 cm. derinliğinde ön alan gereklidir.

Mutfak kesitinde rahat kullanılabilen çözümler bulabilmek için, kullanıcının boyunun ve hareket ölçülerinin bilinmesi gerekir.

Kadınların ortalama boyu 161 cm. olup %95’ inde 147-175 cm. arasında bulunuyor. Türkiye’nin çeşitli coğrafi bölgelerinde yapılan bir araştırmaya göre kadın boy ortalamaları 151-154 cm. arasında, Türkiye ortalaması ise 152,26 cm.

Beslenme sistemindeki gelişmeler ve spor dolayısıyla bugünün gençliğinin ebeveynlerinden daha boylu olduğu izlenmektedir. Türkiye’de günümüzde kadın boy ortalaması 152 cm. nin üstünde olabilir. Bunu bilsek de bize bu konuda ne kadar yararlı olabilir. Ortalama boyun altında ve üstünde bir çok insan var. Üstelik Türkiye çeşitli coğrafi koşullara sahip bir ülke olduğundan, boy farkları fazladır. Belirli bir kullanıcı için belirli bir mutfak tasarlarken sorun yoktur.

Kesitteki yükseklikleri en rahat hareket olanağı verecek şekilde çözmek mümkün. Fakat toplu konut yapımında bu konuda nasıl karar verilecek. Ayakta çalışılan tezgah yüksekliğinin ev kadınının boyuna göre onu yormayacak bir yükseklikte yapılması gerekiyor. Alçak tezgah kambur çıkartmaya neden olarak rahatsızlık verir, yüksek tezgahta kolları ve omuzları yorar. Doğru çözümlü değişebilir süpürgelik yüksekliğinde aramak gerekir. Örneğin kısa boylu bir ev kadını 5 cm. tutulan süpürgeliği uzun boyluda 15-20 cm. tutulabilir. Bir kaç yıl sonra başka kullanıcı geldiğinde, tezgah yükseklikleri önemli tadilat gerektirmeden değişebilmelidir.
Çalışma fizyolojisi bakımından, ayakta yapılan iş için dirsekle tezgah arasında 10 cm. fark olmalıdır. Ocak için bu mesafe 15-20 cm. olabilir. Ayakta çalışılan tezgah yüksekliği 85-90 cm. olarak uygulanmaktadır. Oturarak mutfak işi yapmak için 65-70 cm.’lik masa yüksekliği istenmektedir. Tezgah düzlemi ile üst dolap arasında 40-60 cm. boşluk bırakılması gerekiyor. Tezgah derinliği 60 cm. üst dolap derinliği 30 cm. olmalıdır. Erişebilmenin üst sınırı saptamak için boy uzunluğu 1.24 ile çarpılıyor. Bu düz dolaplar için geçerlidir. Eğer tezgah üstü dolap ise bu sayıdan 10-15 cm. çıkarmak gerekmektedir.

Kadınların erişebildiği maksimum yükseklikler:
Uzun boylu kadınlar için 217 cm.
Orta boylu kadınlar için 199 cm.
Kısa boylu kadınlar için 182 cm.

183
Mutfak Mobilyaları / Mutfak Kavramı ve Tarihsel Gelişimi
« : 09 Şubat 2007, 21:39:39  »
Konut: İletişim, etkileşim, mekan, zaman ve anlamın örgütlü bir örüntüsüdür. Bir yandan ait olduğu kültür ya da etnik grubun karakteristikleri ile yaşam biçimini, davranış kurallarını, çevresel tercihlerini, zaman ve mekan sınıflandırmasını yansıtırken, öte yandan kullanıcısının özüyle ilgili imgelerini, böylece tasarım ve donatımı ile bireyin kişilik ve ayrıcalığını yansıtır.

Mutfak; tarihsel gelişim süreci içinde, üretime dayalı eylemleri, özel araç-gereç ve donatısıyla gerek ekonomik ve teknolojik, gerekse sosyokültürel açıdan daima önemli bir rol oynamıştır. Yiyeceklerin hazırlandığı, pişirildiği, yenildiği ve saklandığı bir mekan olarak tanınan mutfak tarihi perspektif içerisinde ilginç gelişim aşamaları sergilemektedir.

Mutfağın tarihi daha çok ısı kaynaklarının gelişimi ile bağlantılı olmuştur. Bu süreçte ocak önemli bir yere sahiptir. Tek mekanlı konutlarda, hacmin ortasında yer alan ateşten yararlanan insanlar, mekan sayısı artan konut kurgularında ateşin bulunduğu hacmi özelleştirerek ilk mutfağı tasarlamışlardır.

Eski yunan da, zengin evlerin dışında mutfak, toplanılan ve oturulan bir mekan iken; Roma döneminde büyük salon yanındaki bölmelerden biri halini almıştır. Mezopotamya kültürlerinde mutfak yer altına yapılmış, tavandan açılan pencere yardımıyla havalanması ve ışık alması sağlanmıştır

Endüstri devrimi ile gerçekleşen bilimsel ve teknolojik gelişmeler, yapı sektörüne yeni uygulamalar ve yeni yapı malzemeleri getirmiştir. Yaşamın her alanında etkisini gösteren endüstri devimi, konutların iç mekan donatım elemanlarında da etkili olmuş ve değişim göstermiştir. İç mekanlarda değişim mimari değişime ve makineleşmeye bağlıdır. Ayrıca makineleşme toplumda meydana getirdiği sosyal değişmenin yanı sıra, iç mekan donatım elemanları endüstrisini de etkilemiştir. Makine ile üretim, kişisellik taşıyan sanatsal niteliği azaltırken, sayısal artışı sağlayarak nicelik yönünden bir gelişme göstermiştir.
Çağdaş yaşam işlev ayrımını öngörmektedir. Çağdaş yaşamın gereği olarak konut mekanlarının servis, yaşama ve uyku bölümlerine ayrıldığı görülmektedir. Her bölüm çeşitli mekanları, her mekanda eylem ve eylem alanlarını gerektirmiştir. Eylemlere göre oluşturulan mekanlar; özel, yarı özel ve dışa açık olarak planlanmıştır.

Mutfak konutun içerisinde başlıca çalışma alanlarından birisi olması, aile üyelerini bir araya getirmesi, yaşamın devamlılığını sağlaması bakımından önemli bir mekandır. Mutfakta yiyeceklerin hazırlanması, pişirilmesi, servisi, yıkanması, depolanması ve çöplerin atılması gibi eylemler yapılır. Bunların yanı sıra mutfakta yemek yeme, ütü yapma, dikiş dikme gibi bazı yan eylemlerde yer alabilir. Bu eylemler ailenin yapısına, büyüklüğüne, sosyoekonomik durumuna, kültürel özelliklerine alışkanlıklarına, ayrıca konutun büyüklük ve özelliğine bağlı olarak değişmektedir

184
Mutfak Mobilyaları / Mutfak yerleşim tipleri
« : 09 Şubat 2007, 21:37:21  »
MUTFAK TIPLERI

Mutfaklar planda çalışma yerlerinin çizdiği biçime göre;
1. I. Tipi mutfak,
2. L Tipi mutfak,
3. U Tipi mutfak,
4. H Tipi mutfak,
5. G Tipi mutfak, olarak adlandırılır.

1. I TİPİ MUTFAK
Bütün çalışma yerlerinin yan yana bir duvar kenarında sıraladığı mutfak tipidir. Rasyonel çalışma sırasına göre düzenlenmiş düz bir hat önünde çalışmak büyük kolaylık sağlar. Yürünen yol kısadır. Geriye dönüş gerekmez.
En küçük I mutfağı bir kişilik konutlar, tatil evleri, moteller veya bürolar için kullanılan mini-mutfak firmaları bu tip mini kombine mutfakları üretip hazır olarak satarlar. Bu mutfakta küçük bir evye ve çalışma yeri ve iki gözlü bir ocak bulunur. Ocağın altına küçük bir soğutucu yerleştirilir. 170 cm tezgah uzunluğu yeterlidir. Üst dolapların yanı sıra, evyenin üstünde küçük bir elektrikli şofbene de yer vardır. Normal konut mutfakları için en küçük 3.50 uzunluğu sığdırılabilir. Ülkemizde tezgah altına giren küçük boy soğutucular normal konutların gereksinimi için yeterli görülmediğinden tasarım örneklerinde müstakil duran soğutucu tipi seçilmiştir. Böyle bir mutfak oturma mutfağı tipinde rahatça kullanılabilecek bir çözümdür.
I tipi mutfaklarda genişlik 240 cm altına düşmemelidir.Uzunluk 350 cm ye sığdırılabilir.Pencereler dar kenarlarda düşünülmelidir.Küçük bir eviye, çalışma alanı, ve iki gözlü bir ocak mutlaka düşünülmelidir.

2. L TİPİ MUTFAK
Çalışma yerlerini birbirine dik iki duvar kenarında l harfi oluşturacak şekilde sıralanması iye yapılır. Tezgah köşesi hazırlık işlerinde kullanışlı olmadığından, çoğunlukla damlalık köşeye getirilir. Bu durumda damlalığın sol tarafından ikinci hazırlama tezgahı başlar. Bu tezgah mutfak genişliğince devam edebilir. Pencere önüne geldiğinde, burası aydınlık bir hazırlama bölgesidir.
Gerek yemek hazırlığında gerek servis hazırlığında kullanıldığı gibi, birinci ve ikinci kişinin kahvaltı etmesine de olanak verir.
Evyenin doğal ışığa gelmesi ve L’nin kenarlarının birbirine yakın boyutlarda çözülebilmesi için, ocak ve evye L’nin birer kenarına yerleştirilir. Evyenin sağ köşesinde kalan tezgah bölgesi bulaşık depolamada yararlı olabilir.
L mutfağının gidiş-geliş yolları bir üçgen çizer böylece mutfağın diğer köşesi yemek yeri düzenlemek için serbest kalır. L mutfağının yemek mutfağı haline gelebilmesi için kareye yakın bir form alması gerekir. Bu form ayrıca daha iyi bir mekan etkisi vermektedir. 9.50 ve 10.100 metrekarelik L mutfaklarında yemek masası bir köşeye veya serbestçe orta yerde durabilir.
L mutfağının sakıncası tezgah altı dolabında köşenin özel çözüm gerektirmesidir. Bu dolaplarda en çok uygulanan çözüm döner raflardır.

3. H TİPİ MUTFAK
Çalışma yerlerinin birbirine paralel iki dizi oluşturması ile meydana gelir. Genellikle mutfaktan bahçeye veya balkona çıkış kapısı yapılması gerekince kullanılan bir tiptir. I ve L tiplerine göre kullanıcı yönünden daha yorucudur. Bazı şeyleri aramak almak veya bazı işleri yapmak için arada bir geriye dönüş hareketini yapmak gerekir. Bundan dolayı esas çalışma yerini bir duvar üzerinde tutmak daha doğru olur.



4. U TİPİ MUTFAK
Mutfak çalışma yerleri U harfi oluşturacak şekilde devam eden üç diziden meydana gelir. Genellikle büyük mutfaklarda uygulanır. 8 metrekarenin üzerindeki mutfaklarda başarılı olan bir tiptir. Fazla çalışma hacmi ihtiva eder. Yalnız L mutfağında olduğu gibi U mutfağında da dolap köşeleri özel çözüm ister.

5. G TİPİ MUTFAK
U mutfağında bir dizinin içeri bükülmesi ile oluşur. Bu uç bölüm çoğunlukla yemek yeri olarak değerlendirilebilir. 10 metrekarenin üstünde alana gereksinme gösteren bir yemek mutfağı tipi olur.

185
Geleneksel Türk yemek yeme kültüründe yerde oturmak vardır ama artık batılılaşma eğilimi gösterdiğimizden modern yemek kültürünü benimsiyoruz. Bunun için farklı mobilyalar da kullanılmaktadır.


a-Yemek sandalyesi:

Çeşitli amaçlarla kullanılan farklı sandalyeler bulunmaktadır. Yemek yeme sandalyesi de şekil , kullanım ve ölçü bakımından farklılık gösterir. Sürekli hareket edeceği ve sık kullanılacağı göz önünde bulundurularak hafif ve sağlam yapılması gerekmektedir. Yemek sandalyesinin de ölçüleri insan antropometrisine uygun olmalıdır.

Genel yemek sandalyesi ölçüleri:

Oturma yüksekliği: önde 44-46 / arkada 37-39
Arkalık yüksekliği: 80-90
Oturma genişliği: 42-44
Oturma derinliği: 44-47
Arkalık eğimi: 6-8
Kolçak yüksekliği: 18-20

b-Yemek masası:

Yemek masası tiplerine göre 5 farklı şekilde incelenir:
• Sabit tablalı
• Yüzde yüz büyüyen masa
• Kızaklı masa
• Kitabeli masa
• Kramyerli masa
• İlave tablalı masa

Yemek masaları genel ölçüleri:

Masa yüksekliği: 78
Masa genişliği: min. 80 / 100-105
Masa uzunluğu: kişi başını 60 cm gelecek şekilde hesaplanır.
Ör. 6 kişilik aile için 145-175 cm uzunluk yeterlidir.

Günümüzde bu masa türlerinden kitabeli masa en çok kullanılanıdır.

Kitabeli masa
Üst tabla iki parçadan oluşur ve iki yana doğru açılır. Açılan tablaların altı ile masa ayağının üstündeki boşlukta ikiye katlanabilen max 50-60 cm genişliğinde mille hareket eden bir tabla vardır. Açıldığında masa tablasının ölçüsü büyür ve 6-8 kişilik olabilir.

c-Büfeler:

Büfeler genellikle yemek takımları gibi araç gereçlerin depolandığı raflı, çekmeceli veya kapaklı dolaplardır. Büfeler tek (konsol) veya iki (vitrin) parçalı olabilir.

Büfelerde genel ölçüler.

Konsol:
Tek yükseklik: 80
Tek boy: 180
Derinlik: 45

Vitrin:
İkili boy: 105
İkili yükseklik: 170
Derinlik : 32
Genel kapak genişliği: 45 – 50

d- Servis arabası:
Yiyeceklerin yemek odası ile mutfak arasında taşınmasını sağlayan 4 tekerlekli arabadır. Genelde iki rafı ve iki çekmecesi bulunur.

Genel ölçüleri :
Boy: 60- 75
Genişlik: 42-50
Yükseklik: 65-70

186
YATAK ODASI MOBİLYALARI

A-Karyola:Üzerine yatak yapılıp yatılan tahta veya modern kerevet diye adlandırılır.

Karyolada Ortak Özellikler:

1-Karyolalar tek veya iki kişilik olurlar.

2-Karyolalarda baş ve ayak ucu tablaları bulunur.

3-Karyolalarda yükseklik 35-38 cm’dir.

4-Karyolalarda tabla ve kayıtlar, takılıp sökülebilir olmalıdır.

5-Karyolalarda ölçüler

(YATAK ÖLÇÜLERİ),

Tek Kişilik Boy En (cm)

190 90

195 90

200 90

195 95

200 95



Çift Kişilik Boy En (cm)

190 140

195 140

200 140

200 150

200 160


B-Tuvalet Masası: Ev kadınının süslenme gereksinimini karşılamak için ayrılan bu mobilyada biçim ve ölçüler çok değişiktir. Genellikle tuvalet eşyasının konulacağı bir iki çekmece veya vitrinle beraber hafif tuvalet masaları yanı sıra bol çekmeceli ve kapaklı ağır tuvalet masaları da vardır.

Masa yükseklikleri yaklaşık 45 cm den başlar, derinlikler ortalama 40-50 cm arasında yapılır. Boylar işin ağırlığına ve diğer parçalara olan uyuma göre çok farklı olurlar.

Tuvalet aynalarının yüksekliği oturan bir kişinin baş tuvaletini görebileceği şekilde yapılır. Pufta oturan bir kadının yüksekliği 110 cm olur. Buna göre 15 cm alın yüksekliği eklersek ayna üst kenarının minimum yüksekliği 125 cm den aşağı olmamalıdır.

C-Puf: Tuvalet masasının önüne konulan bir oturma mobilyasıdır. Puf genel olarak yumuşak döşeme tekniği ile hazırlanmış çevresi forbelalı aralıksız ayakları görünmeyen alçak oturmalık diye tanımlanmaktadır.

Günümüzde özellikle modern sitildeki mobilyalarda pufların yerine hafif sandalyelerinde kullanıldığı görülmektedir. Fakat aralıksız puflar daha yaygın ve kullanışlıdır.
Klasik yatak odası mobilyasında markiz adı altında, yanlarda alçak kolçakları olan süslü oturma mobilyasına da yer verilir. Puflar hafif ve kolay yer değiştirilebilir olmalıdır.

Puf bir oturma mobilyası olduğuna göre yüksekliği 40 cm dolayındadır. Esnek olmayan döşemeler için yükseklik 2-3 cm düşünülebilir. Oturma yüzeyi ortalama kare için 40*40 45*45 daire için 45-50 cm arasında değişir


eski site konuları "teknik-er"den

Sayfa: 1 ... 29 30 [31] 32