İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Teknik Ögretmen

Sayfa: 1 ... 86 87 [88] 89 90
523
Mutfak Mobilyaları / Mutfak yerleşim tipleri
« : 09 Şubat 2007, 21:37:21  »
MUTFAK TIPLERI

Mutfaklar planda çalışma yerlerinin çizdiği biçime göre;
1. I. Tipi mutfak,
2. L Tipi mutfak,
3. U Tipi mutfak,
4. H Tipi mutfak,
5. G Tipi mutfak, olarak adlandırılır.

1. I TİPİ MUTFAK
Bütün çalışma yerlerinin yan yana bir duvar kenarında sıraladığı mutfak tipidir. Rasyonel çalışma sırasına göre düzenlenmiş düz bir hat önünde çalışmak büyük kolaylık sağlar. Yürünen yol kısadır. Geriye dönüş gerekmez.
En küçük I mutfağı bir kişilik konutlar, tatil evleri, moteller veya bürolar için kullanılan mini-mutfak firmaları bu tip mini kombine mutfakları üretip hazır olarak satarlar. Bu mutfakta küçük bir evye ve çalışma yeri ve iki gözlü bir ocak bulunur. Ocağın altına küçük bir soğutucu yerleştirilir. 170 cm tezgah uzunluğu yeterlidir. Üst dolapların yanı sıra, evyenin üstünde küçük bir elektrikli şofbene de yer vardır. Normal konut mutfakları için en küçük 3.50 uzunluğu sığdırılabilir. Ülkemizde tezgah altına giren küçük boy soğutucular normal konutların gereksinimi için yeterli görülmediğinden tasarım örneklerinde müstakil duran soğutucu tipi seçilmiştir. Böyle bir mutfak oturma mutfağı tipinde rahatça kullanılabilecek bir çözümdür.
I tipi mutfaklarda genişlik 240 cm altına düşmemelidir.Uzunluk 350 cm ye sığdırılabilir.Pencereler dar kenarlarda düşünülmelidir.Küçük bir eviye, çalışma alanı, ve iki gözlü bir ocak mutlaka düşünülmelidir.

2. L TİPİ MUTFAK
Çalışma yerlerini birbirine dik iki duvar kenarında l harfi oluşturacak şekilde sıralanması iye yapılır. Tezgah köşesi hazırlık işlerinde kullanışlı olmadığından, çoğunlukla damlalık köşeye getirilir. Bu durumda damlalığın sol tarafından ikinci hazırlama tezgahı başlar. Bu tezgah mutfak genişliğince devam edebilir. Pencere önüne geldiğinde, burası aydınlık bir hazırlama bölgesidir.
Gerek yemek hazırlığında gerek servis hazırlığında kullanıldığı gibi, birinci ve ikinci kişinin kahvaltı etmesine de olanak verir.
Evyenin doğal ışığa gelmesi ve L’nin kenarlarının birbirine yakın boyutlarda çözülebilmesi için, ocak ve evye L’nin birer kenarına yerleştirilir. Evyenin sağ köşesinde kalan tezgah bölgesi bulaşık depolamada yararlı olabilir.
L mutfağının gidiş-geliş yolları bir üçgen çizer böylece mutfağın diğer köşesi yemek yeri düzenlemek için serbest kalır. L mutfağının yemek mutfağı haline gelebilmesi için kareye yakın bir form alması gerekir. Bu form ayrıca daha iyi bir mekan etkisi vermektedir. 9.50 ve 10.100 metrekarelik L mutfaklarında yemek masası bir köşeye veya serbestçe orta yerde durabilir.
L mutfağının sakıncası tezgah altı dolabında köşenin özel çözüm gerektirmesidir. Bu dolaplarda en çok uygulanan çözüm döner raflardır.

3. H TİPİ MUTFAK
Çalışma yerlerinin birbirine paralel iki dizi oluşturması ile meydana gelir. Genellikle mutfaktan bahçeye veya balkona çıkış kapısı yapılması gerekince kullanılan bir tiptir. I ve L tiplerine göre kullanıcı yönünden daha yorucudur. Bazı şeyleri aramak almak veya bazı işleri yapmak için arada bir geriye dönüş hareketini yapmak gerekir. Bundan dolayı esas çalışma yerini bir duvar üzerinde tutmak daha doğru olur.



4. U TİPİ MUTFAK
Mutfak çalışma yerleri U harfi oluşturacak şekilde devam eden üç diziden meydana gelir. Genellikle büyük mutfaklarda uygulanır. 8 metrekarenin üzerindeki mutfaklarda başarılı olan bir tiptir. Fazla çalışma hacmi ihtiva eder. Yalnız L mutfağında olduğu gibi U mutfağında da dolap köşeleri özel çözüm ister.

5. G TİPİ MUTFAK
U mutfağında bir dizinin içeri bükülmesi ile oluşur. Bu uç bölüm çoğunlukla yemek yeri olarak değerlendirilebilir. 10 metrekarenin üstünde alana gereksinme gösteren bir yemek mutfağı tipi olur.

524
Geleneksel Türk yemek yeme kültüründe yerde oturmak vardır ama artık batılılaşma eğilimi gösterdiğimizden modern yemek kültürünü benimsiyoruz. Bunun için farklı mobilyalar da kullanılmaktadır.


a-Yemek sandalyesi:

Çeşitli amaçlarla kullanılan farklı sandalyeler bulunmaktadır. Yemek yeme sandalyesi de şekil , kullanım ve ölçü bakımından farklılık gösterir. Sürekli hareket edeceği ve sık kullanılacağı göz önünde bulundurularak hafif ve sağlam yapılması gerekmektedir. Yemek sandalyesinin de ölçüleri insan antropometrisine uygun olmalıdır.

Genel yemek sandalyesi ölçüleri:

Oturma yüksekliği: önde 44-46 / arkada 37-39
Arkalık yüksekliği: 80-90
Oturma genişliği: 42-44
Oturma derinliği: 44-47
Arkalık eğimi: 6-8
Kolçak yüksekliği: 18-20

b-Yemek masası:

Yemek masası tiplerine göre 5 farklı şekilde incelenir:
• Sabit tablalı
• Yüzde yüz büyüyen masa
• Kızaklı masa
• Kitabeli masa
• Kramyerli masa
• İlave tablalı masa

Yemek masaları genel ölçüleri:

Masa yüksekliği: 78
Masa genişliği: min. 80 / 100-105
Masa uzunluğu: kişi başını 60 cm gelecek şekilde hesaplanır.
Ör. 6 kişilik aile için 145-175 cm uzunluk yeterlidir.

Günümüzde bu masa türlerinden kitabeli masa en çok kullanılanıdır.

Kitabeli masa
Üst tabla iki parçadan oluşur ve iki yana doğru açılır. Açılan tablaların altı ile masa ayağının üstündeki boşlukta ikiye katlanabilen max 50-60 cm genişliğinde mille hareket eden bir tabla vardır. Açıldığında masa tablasının ölçüsü büyür ve 6-8 kişilik olabilir.

c-Büfeler:

Büfeler genellikle yemek takımları gibi araç gereçlerin depolandığı raflı, çekmeceli veya kapaklı dolaplardır. Büfeler tek (konsol) veya iki (vitrin) parçalı olabilir.

Büfelerde genel ölçüler.

Konsol:
Tek yükseklik: 80
Tek boy: 180
Derinlik: 45

Vitrin:
İkili boy: 105
İkili yükseklik: 170
Derinlik : 32
Genel kapak genişliği: 45 – 50

d- Servis arabası:
Yiyeceklerin yemek odası ile mutfak arasında taşınmasını sağlayan 4 tekerlekli arabadır. Genelde iki rafı ve iki çekmecesi bulunur.

Genel ölçüleri :
Boy: 60- 75
Genişlik: 42-50
Yükseklik: 65-70

525
YATAK ODASI MOBİLYALARI

A-Karyola:Üzerine yatak yapılıp yatılan tahta veya modern kerevet diye adlandırılır.

Karyolada Ortak Özellikler:

1-Karyolalar tek veya iki kişilik olurlar.

2-Karyolalarda baş ve ayak ucu tablaları bulunur.

3-Karyolalarda yükseklik 35-38 cm’dir.

4-Karyolalarda tabla ve kayıtlar, takılıp sökülebilir olmalıdır.

5-Karyolalarda ölçüler

(YATAK ÖLÇÜLERİ),

Tek Kişilik Boy En (cm)

190 90

195 90

200 90

195 95

200 95



Çift Kişilik Boy En (cm)

190 140

195 140

200 140

200 150

200 160


B-Tuvalet Masası: Ev kadınının süslenme gereksinimini karşılamak için ayrılan bu mobilyada biçim ve ölçüler çok değişiktir. Genellikle tuvalet eşyasının konulacağı bir iki çekmece veya vitrinle beraber hafif tuvalet masaları yanı sıra bol çekmeceli ve kapaklı ağır tuvalet masaları da vardır.

Masa yükseklikleri yaklaşık 45 cm den başlar, derinlikler ortalama 40-50 cm arasında yapılır. Boylar işin ağırlığına ve diğer parçalara olan uyuma göre çok farklı olurlar.

Tuvalet aynalarının yüksekliği oturan bir kişinin baş tuvaletini görebileceği şekilde yapılır. Pufta oturan bir kadının yüksekliği 110 cm olur. Buna göre 15 cm alın yüksekliği eklersek ayna üst kenarının minimum yüksekliği 125 cm den aşağı olmamalıdır.

C-Puf: Tuvalet masasının önüne konulan bir oturma mobilyasıdır. Puf genel olarak yumuşak döşeme tekniği ile hazırlanmış çevresi forbelalı aralıksız ayakları görünmeyen alçak oturmalık diye tanımlanmaktadır.

Günümüzde özellikle modern sitildeki mobilyalarda pufların yerine hafif sandalyelerinde kullanıldığı görülmektedir. Fakat aralıksız puflar daha yaygın ve kullanışlıdır.
Klasik yatak odası mobilyasında markiz adı altında, yanlarda alçak kolçakları olan süslü oturma mobilyasına da yer verilir. Puflar hafif ve kolay yer değiştirilebilir olmalıdır.

Puf bir oturma mobilyası olduğuna göre yüksekliği 40 cm dolayındadır. Esnek olmayan döşemeler için yükseklik 2-3 cm düşünülebilir. Oturma yüzeyi ortalama kare için 40*40 45*45 daire için 45-50 cm arasında değişir


eski site konuları "teknik-er"den

526





527
Salon Mobilyaları / Değişik salon uygulamaları (resimler)
« : 09 Şubat 2007, 21:26:31  »

528
Salon Mobilyaları / SALONDA RENK VE AYDINLATMA
« : 09 Şubat 2007, 21:25:17  »
Tipik bir salonu ele aldığımızda yemek yemek , kitap okumak, ders çalışmak, söyleşmek, müzik dinleyip televizyon seyretmek ya da dinlenmek gibi çeşitli işlerin genellikle aynı yerde yapıldığını görürüz. Belirli bir mekan düşünülerek yapılan renk seçimi önemlidir. Renk seçimi yapılırken de rengin ışığa bağlı olduğu unutulmamalıdır. Bunun için de günde salona kaç saat ve ne kadar ışık girdiği bilinmelidir. Nitekim sürekli kullanılan odalarda az ışık, buna karşın az kullanılan odalarda bol ışık gibi tedirgin edici bir durum kötü yön seçiminden kaynaklanır.
Salonlarda renk ve yön olayını inceleyecek olursak;
1. Salon kuzeye doğru bakıyorsa; beyazla birleştiklerinde daha parlak bir görünüm olan, sarı, kavuniçi, pembe, kırmızının bütün tonları kullanılır.
2. Doğuya bakan salonlarda; bej renginden kiremit rengine, mavinin tonlarından griye kadar, bütün doğal tonlar aydınlık bir görünüm sağlar.
3. Güneye bakıyorsa; beyazdan yeşil ve mavinin bütün tonlarına kadar soğuk renkler kullanılır. Güçlü ışık altında bu renkler sıcak bir ton alır.
4. Batıya bakıyorsa; sıcak renklerle canlılık kazanabilen bütün açık gri ve mavi tonları tercih edilmelidir.
Bu bilgiye bağlı olarak renk seçimi yapılabilir. Ayrıca güneş ışığının dışında elektrik ışığının düşünülmesi lambalarının yerlerinin aydınlanması önemlidir. Açık renkler ışığı daha çok yansıtırlar. Parlak renkler ise tonları daha canlı gösterir. Malzemelerin ve renklerin yansıttığı ışığın şiddeti eşit değerde değildir.
Duvarların ve tavanın rengini seçerken, bu notayı göz önünde tutmak gerekir. Renkler ne kadar açık olursa ortam odası kadar aydınlık olur. Bir odada ışık yansıtma oranları tavan için (80-85, duvarlar için (50-75, mobilyalar için (40-50, yer döşemesi için (30-35 arasında olmalıdır.
İyi bir görüş sağlamak için uygun noktalara ışık kaynaklarının yerleştirilmesi gerekir. Yalnızca iyi ve uygun bir aydınlatma rahatlık duygusu verir. İyi bir aydınlatma ile salonunuzu olduğundan daha büyük gösterebilir, odanın karakterini ortaya çıkarabilir, objeleri vurgulayarak istediğiniz atmosferi yaratabilirsiniz.
Örneğin; mum ışığı verdiği ılımlı ışıkla rahat dinlendirici bir ortam yaratır. Kuvvetli noktasal ışıklandırma, dekoratif bir objeyi ön plana çıkarır.
Salon içerisinde yapılan aydınlatmayı sabit ve hareketli aydınlatma şeklinde iki bölüme ayırabiliriz.
Döşemeye uygun hale getirilmiş bir salonu döşerken yaşama biçimimizi en ince ayrıntısına kadar düşündükten sonra döşeme biçimimizi seçmemiz gerekir.
Sanatçı bir aile ile bir işadamı ailesinin ya da bir memur, bir işçi ailesinin, salonlarının yaşama biçimleri farklı olduğundan, her türlü özentiden kaçınılarak farlı biçimlerde döşenmesi yani eldeki mekanın nasıl kullanılacağı iyice tartıldıktan sonra düzenlenmesi gerekir.

Sayfa: 1 ... 86 87 [88] 89 90