Aşağıda verilen cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcükleri yazınız.
1. Yüzeylerin temizlenmesi amacıyla çeşitli kimyasal maddelerin kullanılmasına, …………………………. temizlik denir.
2. Ortamda haşere olmaması için yapılan temizlik ve kontrole ……………………………. temizlik denir.
3. Güzellik salonunun içindeki hava …………….veya bayat olmamalı, kötü ve ağır kokmamalıdır. Oda ısısı………….. civarında olmalıdır.
4. Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümüne ………………………….. denir.
5. Bir kaza ya da hayatı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da kazazedenin durumunun kötüleşmesini önlemek için ilaç kullanılmadan yapılan uygulamalara ……………………………………….. denir.
6. İlk yardım çantasında bulunması gerekenler: ………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………..dir
7 Ultraviyole kabininde aletler sterilize olabilmesi için en az …………………….. kalmalıdır.
8 AİDS, cinsel ilişki yoluyla direkt olarak veya enfekte olmuş bir…………….…ile enjeksiyon sırasında kana dolaylı olarak bulaşır.
9Yere kaza ile düşebilecek herhangi bir alet, kullanımdan önce mutlaka ……………………….. edilmelidir.
10 Salondaki personel müşteride bulunan siğillere, yaralara, çıbanlara, kabuk bağlamış yaralara ……………………………………..
11. Aşağıdakilerden hangisi müşteri kabul etmede dikkat edilecek hususlardan değildir?
A) Konukla akıcı ve anlaşılır bir dille konuşmak B) Önceden rezervasyon yaptırmamış konukları kabul etmemek
C) Bakımlı ve özenli olmak D) Konuk görüldüğü anda onunla ilgilenmek
12. Aşağıdakilerden hangisi telefon kullanımında dikkat edilecek hususlardan değildir?
A) Telefonu 2 dakika içerisinde cevaplamak B) Telefon açıldığında karşıdaki kişiyi selamlamak
C) Selamlamadan sonra kendinizi tanıtmak D) Önce karşıdaki kişinin telefonu kapatmasını beklemek
13. Gazlı içeceklerin servisinde ne tür bardaklar kullanılır?
A) Flüt bardak B) On the rock bardak C) Highball ve long drink bardaklar D) Parfaid bardak
14. Maden suları ve soda kaç cl hacimli bardaklarda servis edilir?
A) 15-20 cl B) 20-25 cl C) 25-30 cl D) 30-35 cl
15. Aşağıdakilerden hangisi ağız içi kaynaklı kokunun başlıca sebeplerinden biri değildir?
A) Kokulu yiyecekler B) Diş çürüğü C) Dişeti ve çevre kemik dokusu hastalıklar D) Fazla yemek yemek
16. Aşağıdakilerden hangisi giysi seçimine etki eden faktörlerden biri değildir?
A) İklim B) Vücut özelliği C) Yaş D) Saç rengi
17. Dişlerin temiz olması için kaç dakika süreyle fırçalanması gerekir?
A) En az 10 dakika B) En az iki-üç dakika C) En az 3 saniye D) En az 25 saniye
18. Aşağıdakilerden hangisi diş çürümesinin nedeni değildir?
A) Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler tüketmek B) Dişlerle fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler kırmak
C) Diş minesinin çatlaması D) Yaşlanmadan dolayı çürürler
19. Formda kalmak neden önemlidir?
A) Güzel olmak için B) Ruhsal, fiziksel ve zihinsel sağlık için
C) Kilo vermek için D) Moda olduğu için
20. Sağlıklı beslenmek için neler yapılmalı?
A) Zayıflatan besinlerden çok alınmalı B) Yeterli ve dengeli beslenilmeli
C) Bazı öğünler yemek yenmemeli D) Yukarıdakilerin hepsi
NOT :Her soru 5’er puandır. Süre 40 dakikadır.
CEVAP ANAHTARI
1) kimyasal
2) entomolojik
3) kuru/21 ˚C
4) hijyen
5) ilk yardım
6) ilk yardım broşürü, tentürdiyot, amonyak, alkol, pamuk, gazlı bez, sargı bezi, makas, çengelli iğne, flaster
7) 20
8) enjektör
9) sterilize
10) dokunulmamalıdır
11) B
12) A
13) C
14) C
15 D
16 D
17 B
18 D
19 B
20 B