16- GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

Giyim Üretim Teknolojisi alanı;Kadın Giyim Modelistliği, Erkek Giyim Modelistliği, Çocuk Giyim Modelistliği, İç Giyim Modelistliği, Hazır Giyim Model Makineciliği, Deri Giyim, Kadın Terziliği, Erkek Terziliği, Kesim ve Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarımıdallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Giyim, kültürel ifadenin bir aracı, bir yaşam tarzı ve kişisel olarak kendini ifade etmenin bir yoludur. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürün ortaya çıkarmaktadır.
Giyim üretim teknolojisi sektörü emek yoğun karakteri nedeniyle on binlerce iş yerinde, yüz binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu alanda yüksek oranda istihdam sağlayan gelişmelerin toplum refahı üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz.
Giyim üretim teknolojisi sektöründe, yaklaşık 4 milyon kişi istihdam edilmektedir. Vasıflı iş gücü ihtiyacı, bu alanda eğitim veren yaygın eğitim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarından önemli ölçüde karşılanmaktadır.

Alanın Altında Yer Alan Dallar
 Kadın Giyim Modelistliği,
 Erkek Giyim Modelistliği,
 Çocuk Giyim Modelistliği,
 İç Giyim Modelistliği,
 Hazır Giyim Model Makineciliği,
 Deri Giyim,
 Kadın Terziliği,
 Erkek Terziliği,
 Kesim,
 Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım dallarında eğitim verilmektedir.

giyim üretim teknolojileri alanı
giyim üretim teknolojileri alanı

Eğitim ve Kariyer İmkânları
Mesleki eğitim, meslek liselerinin Giyim Üretim Teknolojisi alanında verilmektedir. Meslek lisesinden sonra “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.
Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, giyim üretimi ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilir.

Bu meslekteki elemanlar hazır giyim işletmelerinde, modaevlerinde, terzilerde, kendi atölyelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Bu alanda çalışanlar görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği içinde bulunmak ve görevini eş güdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş, elle ve/veya makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Çalışma ortamlarının iyi aydınlatılmış ve ergonomik olması, iş güvenliği ve çalışanların sağlığının ön planda olması verimli ve kaliteli üretimin temelidir.

Giyim Üretim Teknolojisi alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki hazır giyim üretim işletmelerinde, konfeksiyon makineleri imalatı yapan ve konfeksiyon makineleri teknik servis hizmeti veren sektörlerde çalışabilirler veya kendi atölyelerini de açabilirler.

MEGEP ALAN TANITIMLARI Ankara, 2015

 

Sıradaki yazımızda “ İl, ilçe Giyim Üretim Teknolojisi alanı olan meslek liseleri 1 , İl, ilçe Giyim Üretim Teknolojisi alanı olan meslek liseleri 2” konusunu ele aldık. Okumanızı tavsiye ederim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*
*